Hlavní obsah

Pouze dva šampioni! UFC má chapadla po celém světě! Je americký trend na ústupu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v předchozích letech bývalo zvykem, že většinu šampionských pásů organizace UFC drželi zápasníci narození ve Spojených státech amerických, tento trend je ale v poslední době na ústupu. Z celkových dvanácti váhových kategorií (muži i ženy) vlastní titul pouze dva Američané, což je jasným důkazem toho, jak MMA roste globálně. Před několika měsíci dokonce první titul získala také Česká republika.

Foto: UFC

Titul nejprestižnější bojové organizace UFC.

Článek

Americký šampion? V předchozích letech by to nebylo nic překvapivého. MMA, coby nejrychleji rostoucí sport, se ale raketově dostalo do všech koutů světa a mezi zápasnickou elitu začali pronikat zápasníci z Evropy, Afriky nebo Oceánie. Spojené státy americké tak zažívají pořádné otřesy a v současné době mají na samotném vrcholu nejprestižnější bojové organizace UFC pouze dva zástupce.

Prestižní organizace se ale nikdy netajila touhou rozšířit chapadla po celém světě a v současné době může se tak chlubit širokou základnou šampionů. Z celkových dvanácti váhových kategorií (8 mužské a 4 ženské) jsou na pomyslném trůnu pouze dvě osoby narozené v USA. V bantamové váze hlásí nejlepší pozici Aljamain Sterling, naopak v ženské slámové divizi je to Carla Esparzaová. Je trend amerických šampionů skutečně na ústupu? Několik posledních let tomu skutečně nasvědčuje.

Konec nadvlády v těžké, polotěžké i veltrové váze

Nejdelší nadvládu měla polotěžká váha (do 93 kilogramů), která v letech 2011 - 2020 poznala pouze americké šampiony. Tehdejší šampion Jon Jones ale uvolnil svůj pás, kterého se posléze zmocnil Polák Jan Blachowicz, Brazilec Glover Teixeira a také současný český král Jiří Procházka.

Podobně na tom byla i veltrová váha (do 77 kilogramů), kde se za posledních deset let vydrápal na šampionský trůn pouze jeden bojovník narozený mimo Spojené státy americké. Nigerijec Kamaru Usman drží pás od roku 2019 a vše nasvědčuje tomu, že se více než tisíc dnů dlouhá série protáhne o několik dalších měsíců. Před obávaným Nigerijcem si přitom euforii ze zisku pásu vyzkoušelo pět po sobě jdoucích amerických bijců.

Muší váha, ve které bojuje i český zápasník David Dvořák, započala pouť nejprestižnější bojovou organizací v roce 2012, kdy dlouhá léta držel titul Američan Demetrious Johnson, kterého až v roce 2018 sesadil jiný Američan, Henry Cejudo, který o pouhý rok později oznámil, že svůj pás uvolní. Od té doby se na trůnu vystřídali pouze dva bojovníci, a sice Brazilec Deiveson Figueiredo a Mexičan Brandon Moreno.

Foto: UFC

Jiří Procházka v nedávné bitvě dokázal vybojovat titul polotěžké váhy organizace UFC.

Je americký trend na ústupu?

Jak již bylo zmíněno, tak Spojené státy americké hlásí pouze dva šampiony. Třiatřicetiletý rodák z New Yorku Aljamain Sterling dokázal v minulém roce sesadit ruského bijce Petra Yana a následné oslavy titulu si užil v rodném městě. Pro změnu čtyřiatřicetiletá Carla Esparzaová vybojovala pás ženské slámové šampionky vítězstvím nad Rose Namajunasovou.

Jiného šampiona narozeného v USA ale v UFC nenajdete. Americký trh však zůstává i nadále dominantním při organizovaní turnajů, jejichž nejčastějším sídlem je Las Vegas. Přesto se zdá, že zásoba talentů se oproti ostatním kontinentům spíše zmenšuje. Světlo světa začínají poznávat talentovaní zápasníci z jiných koutů světa. Svůj um dávají patřičně najevo například Brazilci nebo Nigerijci, kterých je v roli šampionů hned třetina. A pak je tu i jeden samuraj z Česka, jehož pouť k vysněnému cíli inspiruje snad každého.

Vše se ale může brzo změnit. Také Spojené státy americké mají ve své základně mnoho nadějných bojovníků, kteří se každým krokem přibližují k tomu nejcennějšímu. Nebo může dojít k znovuzrození bývalých šampionů, jejichž cílem není nic jiného.

Reklama

Související témata: