Hlavní obsah

Před 30 lety vznikla profesionální soutěž ve smíšených bojových uměních UFC

MMA, tedy smíšená bojová umění jsou plnokontaktní bojový sport umožňujícím kopy, údery, zápas ve stoje i na zemi za použití technik různých bojových umění a sportů. Počátky MMA sahají až do starověkého Řecka, moderní podoba těchto bojových umění se zrodila v první polovině 20. století v Brazílii, kde rodina Gracieů vytvořila styl zvaný brazilské jiu-jitsu a hledala možnosti, jak ho porovnat s jinými styly bojových umění podle pravidel vale tudo (portugalsky "vše dovoleno"). Opravdovým zlomem bylo založení americké organizace provozující elitní profesionální soutěž ve smíšených bojových uměních (Ultimate Fight Championship; UFC) 12. června 1993.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Steve Erceg (vpravo) a David Dvořák během zápasu na turnaji UFC 289.

Článek

První akce UFC se konala 12. listopadu 1993 v coloradském Denveru, kde proti sobě bojovali zápasníci nejrůznějších stylů od boxerů přes judisty a karatisty. Organizace pořádá zápasy v osmi mužských a čtyřech ženských váhových kategoriích. Celkem v UFC zápasí přes 700 mužů a žen. Dosud se konalo přes 600 UFC akcí, především v USA, Brazílii, Kanadě a Británii. Některé navštívilo i více než 20.000 diváků, rekordní obecenstvo zatím bylo při zápase mezi Američankami Rondou Roseyovou a její přemožitelkou Holly Holmovou, který se uskutečnil v listopadu 2015 v australském Melbourne před zraky 56.000 diváků.

Milníkem UFC byl rok 2001, kdy v čele organizace stanul Dana White (53), pod jehož vedením se UFC rozrostla v globální multimiliardový podnik. K nejznámějším zápasníkům UFC patřili nebo patří z posledních let Ir Conor McGregor, kanadský zápasník Georges St-Pierre, Dagestánec Chabib Nurmagomedov nebo Brazilec José Aldo.

V Česku se premiérový galavečer UFC konal v únoru 2019. Největším českým úspěchem v UFC je titul bojovníka Jiřího Procházky, který loni v červnu vyhrál v polotěžké váhové kategorii. Prvním českým bojovníkem UFC se v roce 2010 stal Karlos Vémola přezdívaný Terminátor, následoval jej Viktor Pešta a v současnosti má UFC čtyři české zástupce. Kromě Procházky zde působí Lucie Pudilová, David Dvořák a nejnověji také Tereza Bledá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.