Hlavní obsah

Procházka cílí v UFC na odvetu: Udělám, co je potřeba. Promluvil i o změně váhovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta za titulem se v něm nepochybně drží. I proto nejúspěšnější český bijec MMA Jiří Procházka trpělivě čeká na pokrok ve vyjednávání s organizací UFC, kde cílí na odvetu s loňským katem Alexem Pereirou z Brazílie. Na stole je totiž varianta, že by k odvetnému měření sil o pás šampiona polotěžké váhy mohlo klidně dojít už v příštím Procházkově duelu pod slavnou značkou. Variant je ale několik. „Doufám a věřím, že je to na dobré cestě. Jsem ochotný pro titulovou šanci udělat, co je potřeba,“ ubezpečuje jednatřicetiletý rodák z Hostěradic.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem (vpravo) a Martinem Karaivanovem po boji s Aleksandarem Rakičem.

Článek

Před více než čtrnácti dny jste v UFC oslavil další vítězství, už jste měl možnost vidět celý zápas s Aleksandarem Rakičem?

Díval jsem se na něj a můj výkon byl strašný. Oproti tomu, když jsem šel s Alexem Pereirou, tak to bylo o dost horší. Ale zase na druhou stranu jsem už od celé přípravy a nástupovky před zápasem v sobě probudil to staré já. Přesně tak, jak jsme pojali přípravu, tedy ve stylu zpátky ke kořenům. Teď to je potřeba znovu kultivovat, ale zároveň držet pod kontrolou.

Jak to myslíte?

Když tomu sundám opratě, tak bych sežral celý svět. Já chci jít tu cestu (ukazuje rukou)… Je ale potřeba se chovat slušně a nebýt hovado. Jak ve vyjadřování, protože v dnešní době frčí mezi zápasníky trashtalk, tak i v kleci. Proto je potřeba se neustále kultivovat.

Zůstanete tedy u stylu přípravy, na nějž jste najeli právě před zápasem s Rakičem?

Ne. Je potřeba to posunout, protože tohle byl opravdu velký krok zpět do té naprosté dřiny. Jít přese všechno, dostávat bomby nebo čelit velkým objemům tréninků. Tělo nějakým způsobem funguje a já tomu věřím. Je ale potřeba to dělat chytřeji. Kvalitně si rozvrhnout tréninky, práci s tělem, ale zároveň si udržet furt stejný fokus.

Už jste měl možnost mluvit s týmem?

Máme to v plánu. Zatím jsme měli takový volný režim, ale jedeme dál.

Co oslavy? Užil jste si?

Slavit umím, slavilo se, ale drželo se to v mezích. S kamarády, s nimiž jsme byli zvyklí na pořádný bordel, jsme to trochu kultivovali. Teď jsme to drželi trochu pod parou. Byli jsme v Pavlově, což je úžasná vinařská oblast hned pod Pálavou, kde to žije. A musím říct, že druhý den jsme si tam dávali vlašské saláty, klobásky a všechny tyhle místní věci. Je dobré to ochutnat, aby tělo zažilo věci, které dřív jedlo normálně a vůbec se to neřešilo, Organismus si na tyhle pocity sám vzpomene. Jak ale říkám, je potřeba tělo neustále kultivovat.

Jakým směrem kultivujete přípravu na další zápas?

Mimo tyhle dny a oslavy jsem navyklý stravovat se čistěji. Rýže, zelenina a maso, když je potřeba. Co se týče tréninků, tak už do toho zase začínáme pomalu šlapat. Je ale potřeba si počkat na nějaké resumé od UFC a jednání. V tomhle případě tomu nechávám volnost.

Na prvním místě je ale odveta s Alexem Pereirou, je to tak?

Vyslovil jsem svoje stanovisko a uvidíme, jak to vyjedná můj manažer. Já doufám a věřím, že je to na dobré cestě. Jsem ochotný udělat, co je potřeba pro to, mít titulovou šanci.

Zmiňoval jste i možný přechod do střední váhy, přičemž v této souvislosti jste se před několika dny přestřeloval s šampionem Dricusem Du Plessisem. Co tomu říkáte?

To byla spíš taková srandička. On něco plácl, tak jsem si řekl: Ty jo, pojďme na to. Trochu to pošťouchnul, ale je to v pohodě borec. Respektujeme se navzájem, vyměnili jsme si pár zpráv. Za mě tam nebylo nic mířeného, protože když na něco mířím, tak ani tak nemluvím, ale spíš konám. Když něco chci, třeba co se týče soupeře, tak to řeknu na rovinu. Tohle byla sranda.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Český bijec Jiří Procházka v souboji s Aleksandarem Rakičem.

Primární je teď jít pro titul v polotěžké váze a pak přejít eventuálně do střední divize?

Přesně tak. S tím, jak cítím tělo a práci metabolismu, si myslím, že by nebyl problém si tam odskočit. Naposledy jsem střední váhu měl snad na střední škole, kde jsem začínal MMA, ale já to jedu tak nějak od pocitu svého těla s tím, že bych to dokázal vyždímat a na 84 se vymáčknout. Ale nevím. Doufám a věřím, že to půjde. Když se hecnu, tak jde cokoli.

Střední váha je teda lákává možnost?

Rozhodně je to lákavé. Chci získat titul v polotěžké váze, ale ne k tomu přijít jak předtím a nevážit si toho. Teď na to chci dosáhnout opravdově, následně to přivézt do Česka a poté udělat tenhle hec (střední váha). Uvidíme. Věřím, že to půjde. Nebudu to hrotit, protože primárním cílem je získat titul v polotěžké divizi. Jdeme si pro pás tady, pak se můžeme bavit třeba o střední váze.

Rovněž jste projevil zájem bojovat již 4. května v Brazílii. Tahle možnost je definitivně vyloučena?

Zatím ano. Co vím od manažera, tak Pereira teď nechce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.