Hlavní obsah

Procházka jako sen, Kincl jako možnost. Evropský gigant čeká, o Vémolu nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle mnohých největší evropská MMA organizace, polská KSW před necelými dvěma týdny potřetí zavítala do České republiky, kam by se v dohledné době mohla znovu vrátit. Ba co víc. Údajně má políčeno na šampiona střední váhy organizace Oktagon MMA Patrika Kincla, kterému v létě končí smlouva a sám se v nejbližší době bude rozhodovat o budoucnosti. „Máme zájem,“ potvrzuje sportovní ředitel KSW Wojslaw Rysiewski, který v rozhovoru pro Sport.cz vysvětluje vztah s Oktagonem či možné angažování legendárního Karlose Vémoly, jenž se chystá končit kariéru.

Foto: Oktagon MMA

Karlos Vémola (vlevo) a Patrik Kincl bezprostředně po závěrečném gongu odvety z května 2023. Archivní foto

Článek

Dvakrát Liberec a jednou Třinec. Takové zastávky měla polská KSW za poslední rok na českém území, přičemž bezesporu divácky nejatraktivnější galavečer přišel předminulý víkend, kdy se v liberecké Home Credit Areně dohromady sešlo hned osm českých bojovníků. Plány evropského giganta v České republice ani zdaleka nekončí, údajně se spekuluje i o galavečeru v Praze. Ještě v letošním roce.

„Zatím je příliš brzo říkat, kdy budeme dělat turnaj v Praze, protože je to něco, na co chceme být opravdu připraveni,“ přiznává Rysiewski. „A zda je naším snem O2 arena? Snem nikoliv, ale cílem, na němž pracujeme. Je ale pravda, že čeští fanoušci jsou opravdu zapálení a MMA znalí a chtějí podporovat své hrdiny. Pokud pro ně připravíte skvělý produkt, tak zaplní arény stejně jako v posledních dvou případech,“ naráží polský sportovní ředitel na zmíněné galavečery v Liberci a Třinci.

Foto: KSW

Český bojovník Leo Brichta (vlevo) v titulovém souboji s Valeriem Mirceou na KSW 91

Větší arény pochopitelně musí přilákat výrazně větší dav fanoušků, to zajistí jediné – atraktivní zápasy. Není tajemstvím, že vedení KSW má zájem o svého bývalého bojovníka Patrika Kincla, kterému v létě vyprší smlouva v organizaci Oktagon MMA, pod níž bude již 2. března potřetí hájit titul šampiona střední váhy. 34letý rodák z Hradce Králové se nechal slyšet, že si rozhodnutí o dalších krocích kariéry nechá právě po tomto souboji.

„Patrik je pod smlouvou, nyní ho čeká těžký souboj. Mohu ale přiznat, že máme zájem, aby se vrátil do KSW, nicméně jednání nezačneme, dokud nebude volným bojovníkem,“ přikyvuje jeden z nejvyšších pracovníků KSW. „Sledujeme celou českou a slovenskou scénu, ale jmenovat konkrétní jména, zvláště ta, která mají smlouvu, není to, co děláme,“ pokračuje.

V minulosti se hodně spekulovalo i o angažování Karlose Vémoly, který by letos po Odvetě století proti Attilu Véghovi na fotbalovém stadionu v Edenu měl ukončit kariéru. Před časem sám dokonce naznačoval, že by se v případě dobré nabídky nebránil velkému zápasu právě pod polskou značkou. Nejčastěji se zmiňoval souboj s Michalem Materlou. „Přemýšleli jsme o tom, ale nemyslím si, že jsme s Karlosem nebo jeho lidmi někdy mluvili o reálných možnostech. Ostatně Oktagon se k němu vždy hodil nejvíc, já mu jen přeju, ať s Attilou Véghem předvedou skvělý zápas,“ usmívá se Rysiewski.

Patrik Kincl se vydal na jízdu se zataženou ruční brzdou. Po zápase v Ostravě se bude probírat nabídkamiVideo: Sport.cz

„Kdybych si ale měl vybrat jednoho vysněného českého bojovníka, kterého bych chtěl vidět v KSW, byl by to Jiří Procházka. Dlouhou dobu patří k nejlepším evropským polotěžkým vahám a obdivuji jeho kariéru vedoucí z Evropy do Japonska a nyní do Ameriky. Daří se mu, dosahuje velkých úspěchů a zdá se být skvělým reprezentantem evropského MMA,“ chválí sportovní ředitel KSW nejúspěšnějšího českého bijce.

A byť to může vypadat, že Oktagon s KSW soupeří na více frontách, vše nemusí být tak, jak se zdá. Rysiewski špatné vztahy s českým gigantem odmítá. „Jsme přátelé a panuje mezi námi vzájemný respekt. Tu a tam jsme schopni si navzájem pomoci výměnou bojovníků a myslím si, že celkově máme dobrý vztah,“ kýve. „Oktagon je lídrem českého trhu, pro KSW je tu ale prostor udělat zhruba 1–2 turnaje ročně, stejně tak pro RFA a další lokální organizace,“ říká.

Polská organizace letos oslavila dvacetileté výročí od vstupu na pole bojových sportů, česko-slovenský Oktagon naopak svou existenci započal v roce 2016. „Oktagon je jedna z nejnovějších organizací. V Evropě dosáhla velkých věcí, ale její vzestup není pro tento sport nic nového. V průběhu evropské historie MMA jsme viděli několik úspěchů od organizací Cage Rage, BAMMA, Cage Warriors či GMC. Rovněž se dařilo XFN v Česku,“ komentuje vývoj tuzemského giganta.

A co takový nápad udělat mimořádnou akci, kde by se proti sobě postavili šampioni KSW a Oktagonu? „Samozřejmě, že si to dokážeme představit, ale nemyslím si, že by to obě organizace byly ochotny udělat zrovna teď,“ uzavírá Rysiewski.

Reklama