Hlavní obsah

Šéf Oktagonu o druhém ročníku Ligy mistrů MMA, bombách pro Eden a Borárosovi v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní dva galavečery jsou minulostí, nyní přichází návrat největší tuzemské bojové organizace Oktagon MMA zpět do Česka. Zde již v sobotu 2. března na turnaji v Ostravě dojde na pokračování milionového projektu s názvem Tipsport Gamechanger (vítěz si přijde na více než sedm milionů korun), kde bude vlát česká i slovenská vlajka. Veledůležitý souboj čeká také na šampiona střední váhy Patrika Kincla, který se do klece vrací po více než devíti měsících. „Bude to stát za to, skvělý vrchol večera,“ přikyvuje v rozhovoru pro Sport.cz spoluzakladatel organizace Pavol Neruda a naznačuje, že se blíží i oznámení dvou velkých zápasů pro turnaj Oktagon 58, který se 8. června bude konat na fotbalovém stadionu v Edenu.

Foto: Oktagon MMA

Dvojice zakladatelů organizace Oktagon MMA - Pavol Neruda (vlevo) a Ondřej Novotný

Článek

Letos poprvé v Česku. Bude menší počet turnajů v tuzemsku platit i pro příští roky?

Patrně zůstaneme u 5–6 turnajů za rok, mělo by tomu tak být vždy. Je to i kvůli tomu, že těch hal tu není tolik a otočit je v Česku a na Slovensku není jednoduché. Pro nás je to každopádně i nadále nejdůležitější trh, nejblíž našim srdcím. Jsme tu doma, máme tu nejlepší fanoušky a vždy to pro nás bude číslo jedna. Ve finále si myslím, že zmíněný počet turnajů je pro fanoušky lepší…

Proč si to myslíte?

Diváci se na to budou víc těšit už jen kvůli tomu, že to neuvidí každý týden. O to vzácnější potom je přijít na turnaj a být toho součástí.

Váš kolega Ondřej Novotný zmínil, že na dlouhou dobu budete v Ostravě naposledy, protože je patrně častými turnaji přesycená a nyní se nedaří vyprodat galavečer Oktagon 54. Souhlasíte s tím?

Určitě souhlasím. Zatím nevím, kolik jsme toho prodali, ale podle mě bude chybět zhruba 30 % haly, což je stále super. Je to úplně normální, stalo se to i minulý Tipsport Gamechanger a nejsme z toho překvapeni. Divákům přineseme světovou elitu, ale samozřejmě je vždycky bude táhnout to srdíčko. Když se podíváme na halu, kde je dvanáct tisíc lidi, tak je zapotřebí široká veřejnost. Takoví ti „light fanoušci“, kteří tam jdou kvůli Kalašnikovi, Širokému, Buchingerovi a podobně. A pokud se postaví karta převážně z nových jmen, jako je například Tipsport Gamechanger, tak diváci k nim ještě nemají takový vztah, a srdíčko tím pádem nezahoří. Z některých jmen se následně stanou hvězdy Oktagonu a diváci je budou milovat a kupovat si na ně lístky, ale teď jsou noví. Opakuji, je to něco, co jsme čekali, protože jsme se s tím potkali už minulý rok.

Hodně fanoušků je přitom názoru, že je to dost možná nejlepší karta v historii Oktagonu. Máte to tak stejně?

(smích) Úplně nevím, zda úplně nejlepší, ale bezpochyby jedna z nejlepších.

Největším favoritem Tipsport Gamechangeru je podle sázkových kanceláří Losene Keita, druhým v pořadí Rakušan Daniel Torres a třetí Slovák Ronald Paradeiser. Co tomu říkáte?

Na Torrese jsem hrozně zvědavý. Tenhle kluk nás zaujal svým příběhem a teď má před sebou velkou věc a zkoušku. Uvidíme, jak se mu bude dařit, ale za mě je to černý kůň turnaje. Pokud vyhraje první zápas, tak ho budu favorizovat, ale nesmím zapomenout ani na Akonna Wanlisse či Predraga Bogdanoviče. Také oni by mohli uspět. Wanliss je extrémně komplexní, nedávno sice jeho zápas dopadl nešťastně (zápas bez výsledku po zásahu do slabin), ale určitě se řadí mezi favority pyramidy.

Jaké šance na úspěch naopak dáváte Čechům Vladimíru Lengálovi a Matouši Kohoutovi, kteří nejsou zrovna v pozicích aspirantů na celkové vítězství?

Přál bych si, aby postoupili dál. Myslím si, že souboj Lengála s Torresem by mohl být super zápas, a ve své hlavě to favorizuji na nejlepší boj večera. Hodně těžké to bude mít také Matouš Kohout, který půjde podruhé proti Mateuszi Legierskimu, a co si budeme povídat, byl by to velký šok, pokud by vyhrál. Přál bych mu to, protože pro celou scénu a Oktagon by to byla senzace. Je ale jasné, že to bude mít těžké, je tu velká konkurence. Zároveň si myslím, že příležitost má Lengal, který stál o velký zápas. V tomhle prostředí je daleko víc doma a celkově jeho vývoj, jak se za poslední dobu zlepšil, by mu mohl v duelu prospět.

Patrik Kincl se vydal na jízdu se zataženou ruční brzdou. Po zápase v Ostravě se bude probírat nabídkamiVideo: Sport.cz

Po zhruba devíti měsících se rovnou do titulového zápasu vrací Patrik Kincl, který chce zápasit, byť na tom zřejmě není zdravotně stoprocentně. Není to risk?

Patrik je zkušený bojovník a ví, co si může dovolit. Je potřeba říct, že skoro nikdo nenastupuje do zápasu stoprocentně zdravý, což je úděl MMA. Každý se potýká s něčím. Je vzácné, pokud je bojovník stoprocentní. Je to těžký sport a věřím tomu, že Patrik zná své tělo a ví, co si může dovolit. A pokud jde do zápasu, tak si myslím, že je stoprocentně připravený.

Sám přiznal, že do nedávno zraněného místa (zlomená očnice) v tréninku úder zatím neinkasoval a trénuje v helmě, přesto ale počítá s tím, že v zápase se tomu nevyhne…

V zápase je to jiné, je tam adrenalin. Vzpomeňme si na zápas Jakuba Tichoty, který bojoval s Losenem Keitou se zlomenou klíčí kostí, a přesto předvedl skvělý výkon. V kleci se může stát všechno. Piotr Wawrzyniak je bijec, trochu styl Vlasta Čepa. Bude to parádní zápas dvou světových bojovníků. Skvělý vrchol večera.

Jak to podle vás dopadne?

Opravdu nevím. Z nějakého důvodu si myslím, že velkou šanci má Piotr, ale papírově je favoritem určitě Patrik, který je jedničkou žebříčku P4P (žebříček napříč všemi vahami – pozn. red.). Piotr je ve skvělé formě, což ukázal i v minulém zápase. Poláci sem nejezdí prohrávat a Patrik do toho devět měsíců nezápasil, což je pro šampiony náročná situace. A byť hodně lidí favorizuje právě Patrika, tak si myslím, že je to daleko vyrovnanější zápas. Klidně 55:45 ve prospěch Kincla.

Pokud se něco stane, je v roli náhradníka připraven Matěj Peňáz.

Přesně tak, celé to pojede s nimi a bude připraven v záloze. Může se stát, že jeden z bojovníků nenaváží, což se někdy stává, protože ať chcete, nebo ne, tak vám tělo nemusí pustit vodu. Rázem by to byla obrovská změna, pro Matěje velká příležitost.

Matouš Kohout opět trpí. Manželka mě má plné zuby, jak jsem protivnej, ale Gamechanger je velká příležitost, říká o návratu do lehké váhyVideo: Sport.cz

Když trochu odbočím, další turnaj v Česku by měl být až v létě na fotbalovém stadionu v Edenu (8. června). Jak to momentálně vypadá s prodanými lístky?

Aktuálně zbývá prodat zhruba 3–4 tisíce lístků. Momentálně čekáme na oznámení dvou zápasů, které chceme v Ostravě odprezentovat. Jsou to takové bomby, že by zbylé lístky měly okamžitě zmizet. Jsem si tím naprosto jistý.

Na pátek, tedy na den před turnajem, chystáte tiskovou konferenci Time. Co na ni chystáte?

Přijdou novinky, chystáme různá vylepšení a oznámení dalších turnajů. Budeme podrobněji představovat systém ohledně Tipsport Gamechangeru, kde budou o jeden milion eur soutěžit i fanoušci. Objasníme dopodrobna i další novinky a rovněž budeme vylepšovat přenos, v rámci nějž jsme teď divákům nabídli obraz v obraze a rovněž mohli sledovat trenérské rohy či slyšet rozhodčí. Je to velká změna, až jsem z toho překvapený, jak moc to zlepšilo zážitek.

Ještě se zeptám na Gábora Borárose, zápasníka Oktagonu MMA, který nedávno podepsal smlouvu v ruské organizaci ACA, kde ho již 9. března čeká premiéra proti domácímu Maratu Gafurovovi (19-4). Jaké šance mu dáváte?

Budu velmi překvapený, pokud zvítězí. A byť mu to přeju, tak si myslím, že na to poslední roky kašlal. Po všech možných výzvách lidí okolo něj si nedokážu představit, kde by proti takovému bojovníkovi natrénoval. Myslím si, že Rusko bylo pro něj řešení přes všechny ty kauzy a finanční situaci, kterou teď má. U nás nemohl zápasit a moc neměl kam. Hodně se ale divím, že Gábora podepsali. Jestli to bylo kvůli marketingovému tlaku, což je možné, ale ACA podepisuje kvalitní bojovníky a řekněme si upřímně, Gáborův rekord není až tak dobrý (20-10-1). Nechci, aby to znělo tak, že na něj plivu, ale jelikož vím, co za poslední roky investoval do přípravy, tak si nedokážu představit, že by dokázal zvítězit.

Borárosova budoucnost v Oktagonu je tedy definitivně ze hry?

Neříkejme, že je to definitivní, ale musel by se změnit. Kdyby makal třeba ¾ roku, tak mu okamžitě nabídneme smlouvu, protože uvidíme, že je to ten starý Gábor z roku 2016, kdy byl hladový po výhrách a dřel v posilovně. Ale nemyslím si, že se to stane. Spíš si myslím, že bude nastupovat v různých zápasech celebrit, kde bude šťastný.

Reklama