Hlavní obsah

Vémola vzbudil v televizi bouřlivou diskuzi. Hloupost, pustila se do něj slovenská šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní shazování. Nekonečné téma ve světě bojových sportů. Jedním z jeho „nadšenců“ je například i populární český bojovník MMA Karlos Vémola, jenž je obvykle pouhou noc před důležitými zápasy schopen vypotit i několik kilogramů. Dle jeho názoru to není škodlivé, jak se píše. „Je to jen o hlavě, za jednu noc tělo nezeslábne,“ vysvětloval hubnoucí proceduru ve slovenské televizi TA3, na niž následně zareagovalo hned několik bojovníků z česko-slovenské scény. Odezvy byly různé.

Foto: Oktagon MMA

Populární český bijec Karlos Vémola

Článek

Zápas pro bojovníky neznamená jen přijít do klece a porvat se, rozsáhlý proces začíná už při přípravě a během posledních dnů, kdy tělo hubne do předepsaného váhového limitu. Někdy stačí stovky gramů, v některých případech i několik kilogramů, při nichž lidský organismus dostává pořádně na frak. Nejnáročnější fáze přitom přichází den před samotným vážením, člověk se mnohdy dostává za hranu snesitelnosti.

Své o tom ví i populární bijec organizace Oktagon MMA Karlos Vémola, který nejde pro extrém daleko. Tělo nechával dlouhé roky pořádně vyšťavovat, až od toho nakonec alespoň částečně upustil a přešel do vyšší váhové kategorie. „Shazování do střední divize už opakovat nebudu, do téhle váhy se vracet nechci. Žádný další hazardování s vlastním zdravím,“ říkal po loňské květnové porážce proti Patriku Kinclovi. Ani tato zkušenost Vémolu neodradila, byť se aktuálně se shazováním pere v polotěžké váze.

„Když to urvu v hlavě a shodím 10 kg za noc a pak to zase za noc přiberu, tak to tělo se z šoku vzpamatuje a nestihne zaregistrovat, že bylo tak mučené. Kdybych ho mučil dlouho, tak zeslábne. Za jednu noc tělo nezeslábne, je moc silné, je to jen o hlavě,“ řekl 38letý Terminátor ve slovenské televizi TA3.

Úryvek z pořadu se rychle dostal na sociální sítě, zareagovala na něj například jedna z nejúspěšnějších slovenských bojovnic Monika Chochlíková. „To, co Karlos řekl, je velmi nebezpečné a navádí to mladé zápasníky, aby si to namísto dlouhodobé konzistentní úpravy stravy před zápasem raději nechali na poslední chvíli, protože tělo se rychle vzpamatuje z šoku, když netrvá dlouho. Je to hloupost,“ rozepsala se mnohonásobná světová šampionka IFMA, WAKO K1 a WMC.

Chochlíková (v MMA bilance 3-1) mimo jiné vyjmenovala některé fatální případy, které ve spojitosti s drastickým hubnutím vedly ke smrti. „Jessica Lindsay shazovala na svůj druhý amatérský zápas až osm kil. Jak to skončilo? Skončila v hrobě. Umřela,“ uvádí. Zmínila také jména Brazilce Leandra Souzy či Číňana Yang Jin Binga, jejichž hazardování dopadlo stejně.

Foto: Oktagon MMA

Karlos Vémola na archivním snímku při čekání na vážení.

„Tělo si toho ani nevšimne, tak to je dobrý vtípek,“ okomentoval příspěvek i současný bojovník polské organizace KSW Filip Macek, jenž se s Vémolou připravuje ve stejném gymu.

Terminátora se ovšem zastal kontroverzní kulturista Filip Grznár, někdejší Vémolův svěřenec. „Tato holka (Chochlíková) je skutečně hloupá. Lidské tělo je přizpůsobené na dehydrataci a rychle shozenou váhu. Jakýkoliv argument proti je hloupost, protože na to může umřít jen člověk s poškozením organismu. Krátkodobá dehydratace není absolutně vůbec nebezpečná, naopak se tím sníží tlak a stimuluje to tělo,“ myslí si rovněž zápasník MMA Grznár.

Před nedávným zápasem v německém Oberhausenu se se zkušenostmi s hubnutím pro Sport.cz pochlubil i Miroslav Brož. „Když to vezmu za poslední týden, tak jsme vodou udělali 10-12 kg s tím, že na poslední den jsem si nechal kolem 4 kilogramů. Ale je to jak kdy. Někdy pouštím lépe, někdy hůř,“ řekl s tím, že dvě hodiny po oficiálním vážení měl zhruba 7 kg váhy zpět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články