Hlavní obsah

Procházkův styl má mnoho děr, varuje soupeř. Zápas by podle něj vyprodal stadion v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl téměř dva roky bez zápasu, což se 13. dubna změní. Rakušan Aleksandar Rakič na jubilejní akci UFC 300 v Las Vegas vyzve v důležitém boji nejúspěšnějšího českého bijce Jiřího Procházku a s největší pravděpodobností se bude jednat o rozhodující souboj před titulovou šancí. „Jsme oba mladí s atraktivními styly. Ale ten Jiřího má mnoho děr,“ hodnotí 31letý rodák z Vídně soupeře, s nímž se Procházka v minulosti na sociálních sítích několikrát přestřeloval.

Foto: UFC

Jiří Procházka před posledním duelem v UFC. Archivní foto.

Článek

14. květen 2022. Datum, kdy Rakič zatím naposledy vstoupil do klece. V souboji s Polákem Janem Blachowiczem si poranil koleno a dlouhou dobu se dával do kupy. „Během té doby jsem sledoval miliony zápasů a dřel jsem fakt hodně. Vím, že oheň ve mně hořel a jsem opravdu motivovaný jako nikdy předtím. Navíc proti takovému soupeři a na takové akci,“ říká v rozhovoru s uznávaným novinářem Arielem Helwanim.

Byť se měl vrátit již v lednu v odvetě proti zmíněnému Blachowiczovi, osud tomu chtěl jinak. Urostlý Polák se zranil, musel proto začít nový vyjednávací proces. „Okamžitě jsem věděl, s kým dalším chci bojovat, a to Jiřím. Okamžitě jsem ho vyzval, protože všichni ostatní byli zabraní či zranění. Volný byl jen Alex Pereira s Jiřím Procházkou. A jelikož by mi pravděpodobně nedali hned titulovou šanci, když jsem svůj poslední zápas prohrál a zranil se, tak to nakonec dopadlo s Jiřím,“ přibližuje.

„Diskutovali jsme o datu. Řekl, že chce bojovat v únoru nebo březnu, tak jsem mu dal datum: Pojďme v únoru. Odpověděl, že nemůže v únoru, ale že může až v březnu. Březen ale nešel. Mluvil jsem s Mickem Maynarem a nabídl UFC 300. Řekl jsem: pojďme do toho. Je to nejlepší UFC široko daleko a skvělá příležitost pro návrat,“ těší se.

Skalp českého samuraje by znamenal návrat ve velkém stylu. „Fanoušci jsou z tohoto zápasu nadšeni. Jiří je z České republiky, já žiji v Rakousku. Oba jsme z Evropy, máme k sobě blízko. Mladí s atraktivními styly. Moc rád se otestuji proti bývalému šampionovi. A jak říká Conor, styly dělají zápasy. Chci se otestovat proti jeho stylu, protože vidím hodně dobrých věcí, ale také mnoho děr. Pokud ty díry zavřu, může to být pro mě skvělý večer,“ prozradil odhodlaně.

„Když se podíváme na jeho předchozí zápasy v UFC, tak téměř v každém měl problémy. Neřekl bych, že má slabou bradu, ale je evidentní, že údery cítí jinak než třeba já. Byl jsem hodně překvapený, když Pereiru hodil na zem. A to je na něm dobrá věc. Umí se vrátit zpátky do zápasu. Musím být opatrný a soustředit se na něj celou dobu,“ uvědomuje si.

Vrátil se také k nedávnému titulovému boji v polotěžké divizi, v němž si to o pás šampiona rozdali Jiří Procházka s Alexem Pereirou. Titulové žezlo i přes kontroverzní konec skončilo v rukou druhého jmenovaného. „Jiří vyhrával. První kolo vyhrál, a druhé?… Myslím si, že spěchal a Pereira to udělal velmi dobře. Zůstal soustředěný a nepanikařil. Je to velmi zkušený chlap. Ze začátku to pro mě vypadalo jako brzké ukončení, ale pak Jiří řekl, že to tak nebylo,“ tvrdí.

Na UFC 300 tak proti sobě nastoupí dva Evropané. Rakič je navíc přesvědčen, že by boj takového rozměru vyprodal i evropský stadion. „Rozhodně by byl narvaný. Mám velkou komunitu v Rakousku a na Balkáně. On je naopak z České republiky. MMA v Česku a na Slovensku je opravdu na velké úrovni. Mají tu velké organizace, jako třeba Oktagon MMA. Před dvěma měsíci jsem byl na jejich turnaji v Německu, kde vyprodali 20tisicový stadion. UFC bylo ve stejné aréně, ale zdaleka neměli plno,“ srovnává.

Je velice pravděpodobné, že vítěz souboje dostane v nadcházejícím duelu možnost zabojovat o titul. Rakič chce jít krok po kroku. „Byl jsem dva roky mimo, teď potřebuji zabrat. A pokud se mi povede předvést dobrý výkon a Jiřího ukončím v prvním kole, může to jít rychle,“ uzavřel Rakušan.

„Rakič je strašně nebezpečný soupeř. Je to cílevědomý bojovník, který si jde za svým. Do toho má kolem sebe dobrý tým lidí. Je prostě dobrej. Když se mu stalo zranění v souboji s Blachowiczem, tak on sám svůj návrat nechtěl uspěchat. Mohl se vrátit třeba už po roce. Dal tomu rekonvalescenci a všechno kolem. Bude strašně nebezpečný, ale my ho porazíme,“ věří ve vítězství Jaroslav Hovězák, Procházkův trenér.

Reklama