Hlavní obsah

Radikální krok! Asijský gigant spouští dopingové testy pro bojovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopingové testy nejsou v zámořských MMA organizacích ničím neobvyklým. Co se týče ostatních kontinentů, zde se po tomto kroku volá již několik let a k radikálnímu kroku nyní sáhl asijský gigant ONE FC. Populární organizace totiž nově zavádí pro své sportovce dopingové kontroly a zejména pro fanoušky je to vítaný krok.

Foto: ONE Championship

Prezident asijské organizace ONE FC Chatri Sityodtong.

Článek

Doping je v rámci bojových sportů jedním z velmi diskutovaných témat. A jelikož MMA stále víc a víc roste na popularitě, jsou často od fanoušků vznášeny námitky ohledně dopingových kontrol. V Evropě k tomuto kroku zatím nesáhla žádná organizace, naopak v zámoří je to obvyklým jevem.

Nejprestižnější bojová organizace světa UFC totiž své zápasníky tradičně testuje na zakázané látky, a to i několikrát měsíčně. Bojovník proto musí uvádět místo, kde se v daný den bude nacházet a antidopingová kontrola ho kdykoliv může přijet zkontrolovat. Pravidelné testy se pochopitelně týkají i českých zástupců v UFC, speciální péči má například šampion Jiří Procházka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ONE Championship (@onechampionship)

Často žádaných dopingových kontrol se nyní dočkala i největší asijská organizace ONE FC, která po své jedenáctileté existenci zavádí systém, po kterém volají tisíce fanoušků. Zapříčinil se o to i nový antidopingový partner, který bude všechny sportovce asijského gigantu testovat na zakázané látky v těle, počínaje turnajem ONE FC 160, který se uskuteční již 26. srpna v Singapuru.

Asijská organizace přitom o něčem podobném uvažovala již před třemi lety, kdy se mluvilo o zavedení standardního testování Světovou antidopingovou agenturou (WADA). Podle jednoho z nejvýznamnějších bojovníků organizace Demetriouse Johnsona, byl antidopingový systém skutečně spuštěn již před třemi lety a bývalý zápasník slavné UFC měl být již dvakrát testován.

„Lidé v Severní Americe by si mohli myslet, že všichni v ONE Championship na něčem jedou. Necháváme se proto testovat na doping, já jsem byl například třeba již dvakrát," řekl bývalý šampion UFC v muší váze. „Byl jsem testován, jak při posledním vážení, tak i po zápase," dodal.

K dopingovým kontrolám zatím nesáhla žádná domácí organizace a jak to vypadá, v dohledné době tomu jinak ani nebude. Organizace RFA to ale do budoucna vyloučila.

„Je to něco, co MMA posune dál. Navíc je to férové vůči těm, co nic zakázaného nepoužívají a trénují a bojují čistě. Když někdo používá nějaké nelegální doplňky, které jsou podle dopingového úřady nelegální, tak by to tak nemělo být. Jde i o zdraví sportovců a ONE FC jde dobrým příkladem. Dřív nebo později věřím, že se to povede i nám udělat, abychom měli sportovce, kteří to berou úplně profesionálně a nebudou si dopomáhat podobnými věcmi," vyjádřil se promotér RFA Boris Marhanský.

Pozitivní testy přitom nejsou ojedinělou záležitostí. Nejznámějším dopingovým hříšníkem je jeden z nejlepších zápasníků všech dob, Jon Jones, který dostal roční zákaz činnosti za použití anabolických steroidů. Dvouletou stopku má sebou například i obávaný TJ Dillashaw, v jehož těle byly nalezeny stopy erythropoietinu (EPO). V historii smíšených bojových umění ale najdeme další desítky pozitivně testovaných bojovníků.

Reklama

Související témata: