Hlavní obsah

Slzy v očích a konec kariéry? Hrozně to bolí, přiznává český bojovník. Chce mít klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohra a poté velké překvapení. Milovaný a nenáviděný český bojovník Václav Mikulášek se znovu tučným písmem zapsal divákům do paměti. Na pátečním turnaji na pražské Štvanici nejprve během necelé minuty nestačil na norského nájezdníka Ole Magnora, načež po duelu následoval ještě větší šok. Jako gesto konce kariéry přišlo položení rukavic do středu klece, Mikulášek poté k tomuto činu jen těžko hledal ta správná slova. „Ať si to každý přebere, jak chce," vysvětlil značně emočně rozladěný Mikulášek, jenž zapsal jedenáctou kariérní porážku. Bude to ale skutečně poslední duel?

Václav Mikulášek prohrál po necelé minutě, položil rukavici do klece a chce končitVideo: Sport.cz, Oktagon TV

 
Článek

Bezprostředně před bojem i během nástupu ke kleci to přitom byl starý známý Mikulášek, tedy charakteristický úsměv od ucha k uchu, který doprovázela bouřlivá podpora z nabitého pražského hlediště pod otevřeným nebem, kam si tentokráte našlo cestu přibližně šest tisícovek fanoušků. Jakmile ale zápas začal, psal se pro Mikuláška nešťastný scénař.

Po chvíli se totiž spustila nepřehledná přestřelka, ze které těžil především Magnor. Soupeře trefil, následně využil situace a přelezl mu na záda. A netrvalo dlouho a ruce se pomalu a jistě začaly sunout pod Mikuláškovu bradu, který nedokázal dlouho vzdorovat a přesně po 55 vteřinách musel odklepat škrcení zvané rear-naked choke. Jedna strana slavila, druhý tábor smutnil.

Bantamová váha má nového krále. Felipe Lima po zásluze vystřídal na trůnu Jonase MagardaVideo: Oktagon TV

A smutek to v českém rohu byl natolik velký, že si pětatřicetiletý "Baba Jaga" sundal rukavice a bez jediného slova je položil do středu klece. Vysvětlení? Žádné. Tomuto činu se divil i spoluzakladatel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný. Byl to tedy skutečně konec? „Nevím. Ať si to každý přebere, jak chce. Už jsem unavenej, všechno mě bolí," začal Mikulášek se slzami v očích.

Oktagon 45: Special
Páteční galavečer na pražské Štvanici pod otevřeným nebem korunoval nového krále bantamové váhy, kterým se jednoznačně na body stal Brazilec Felipe Lima, jenž na trůnu vystřídal Dána Jonase Magarda. Určil se i soupeř do titulové bitvy pro šampiona střední váhy Patrika Kincla. K vysněnému boji se již po 55 vteřinách probojoval Polák Robert Bryczek. Zmrtvýchvstání předvedl Vladimír Lengál, který otočil duel s Brazilcem Deigou-Scheckem a krom vítězství získal i bonus za výkon večera. První profi výhru v MMA slaví Radek Roušal. Nepovedený večer naopak zažil Václav Mikulášek, který nejen, že prohrál, ale jako gesto konce kariéry položil rukavice do středu klece. České fanoušky umlčel i kontroverzní Brit Shem Rock.

Během vysvětlování jen těžko hledal správná slova - byl dojatý. „Člověk občas nemá náladu o některých věcech mluvit a vyjadřovat se. Hrozně to bolí. Bolí mě prohry. Bolí mě tyhle zbytečné prohry, kvůli mé blbosti. Bohužel," mrzí potetovaného bijce, který přitom v předchozích dvou duelech dokázal uspět. „Už totiž necítím, že bych si tohle všechno užíval. Necítím to, co jsem cítil, když jsem s tímto sportem začínal. Už to tam není. Říkám si, proč pokračovat? Teď to mám tak, že pokračovat nechci," přesto přiznal rozhodnutí o konci.

V nejbližších dnech si chce odpočinout. „Teď to vypadá, že Václav Mikulášek chce klid, svůj klid a od všeho na chvíli pokoj. Chci trénovat, ale je toho všeho na mě moc. Zbytečná pozornost, kterou si nezasloužím," přemítá nad složitou situací. Zpětně se vrátil také k samotnému zápasu, ve kterém toho nabitým tribunám nestačil moc ukázat.

Kontroverzní Brit Shem Rock uškrtil hned v prvním kole Jana MalachaVideo: Oktagon TV

„Naběhl jsem si na úder, neviděl jsem ho. Přepadl jsem, a jak jsem letěl, tak jsem ani nezaregistroval, že mi vlezl do zad. Věděl jsem, že je to v hajzlu, špatně se z toho utíká," věděl v tu chvíli, že to se zápasem na oblíbené Štvanici nevypadá dobře. „A že to bylo na Štvanici? O to víc to bolí," uvědomuje si tíhu okamžiku.

A pokud by to skutečně znamenalo definitivní konec kariéry, tak by ji Mikulášek ukončil ve věku 35 let a s negativní bilancí 9 výher a 11 porážek.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.