Hlavní obsah

Trenér po Peňázově neúspěchu: Prohra ke sportu patří. Matěj by devět z deseti zápasů vyhrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj, který měl výrazně napovědět o zápasové budoucnosti. Český talent Matěj Peňáz však v americkém Las Vegas padl a na kontrakt v prestižní organizaci UFC nedosáhl. Souboj s Američanem Sedriquesem Dumasem přitom trval pouhých 47 vteřin, ambice stát se šestým Čechem v UFC se tak rychle rozplynula. „Prohra ke sportu patří, ale co nás a především Matěje mrzí nejvíc, že neukázal, co v něm opravdu je,“ vysvětluje z Las Vegas trenér André Reinders pro Sport.cz.

Foto: UFC

Gilotina. Přesně takovou technikou skončil duel mezi Sedriquesem Dumasem a Matějem Peňázem.

Článek

Peňáz přitom byl před duelem s neporaženým Američanem v roli favorita. MMA je ale nepředvídatelný sport, což se potvrdilo také nyní a český talent tak zapsal první porážku mezi profesionály. Do té doby vyhrál všech šest duelů, ten nejdůležitější mu ale zdaleka nevyšel podle představ.

Boj s odhodlaným americkým rivalem trval pouze 47 vteřin. Peňáz se nechal stáhnout na zem a při pokusu o zvednutí se zpět na nohy přišlo finální škrcení, které bylo i podle trenéra Andrého Reinderse perfektně provedené. „Zápas nedopadl vůbec dobře, skončil bohužel rychlou prohrou. Soupeři se podařilo po dobře připraveném levém háku stáhnout Matěje na zem, odkud sice dokázal Matěj rychle utéct a vstát, bohužel soupeř dokázal cestou chytit velmi těsnou gilotinu," přibližuje bývalý zápasník.

V duelu v americkém Las Vegas se proti sobě postavili dva elitní postojáři, žádná přestřelka však k vidění nebyla. „Nebylo pro mě překvapením, že Dumas chtěl jít na zem. Nikdo s Matějem nebude chtít boxovat," ví moc dobře Reinders.

Dumas přitom na pozápasové tiskové konferenci potvrdil, že si to s Peňázem chtěl rozdat v postoji. „Původně jsem chtěl s Matějem dát souboj v postoji, ale ve chvíli, kdy jsem se k němu přiblížil, jsem měl jasno. Nejprve jsem chtěl jít po D´Arce choku, ale nakonec jsem si vzal gilotinu. Když jsem to chytil, tak jsem věděl, že je hotovo a jen jsem čekal až odklepe," vysvětlil americký bojovník.

Zatímco rodák z Floridy si rychlým vítězstvím zajistil smlouvu v UFC, naopak ve výrazu českého bojovníka bylo patrné obrovské zklamání. Jedinečná šance vybojovat sice vysoce ceněný kontrakt byla fuč.

Foto: Chris Unger/Zuffa LLC

Matěj Peňáz zabojoval o smlouvu v UFC i s novým účesem.

„Prohra ke sportu patří, ale co nás a především Matěje mrzí nejvíc, že neukázal, co v něm opravdu je. Já jsem přesvědčený, že v devíti z deseti vzájemných zápasů by Matěj vyhrál, tenhle večer byl ale lepší jeho soupeř," připouští Reinders, jenž zároveň vyvrátil, že by Peňáze pohltila tíha okamžiku. „To si nemyslím, soupeři prostě jen perfektně vyšlo to, co udělal," dovysvětluje uznávaný trenér.

Právě bleskový konec se stal v diskuzích tématem číslo jedna. „Vím, že se teď najde spousta kritiků, ale ti se obvykle nedokáží vžít do role kluka s velkými sportovními ambicemi, který hledá maximální motivaci a tu lze najít jen v těžkých zápasech," dodává jednačtyřicetiletý Reinders, který má v Las Vegas ještě jedno želízko v ohni. Příští středu se totiž o smlouvu v UFC porve svěřenkyně Tereza Bledá.

Reklama

Související témata: