Hlavní obsah

UFC oslavuje nového krále! Na trůn usedl Dagestánec, uchvátila i krvavá válka s hrozivým zraněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejděsivější karta letošního roku. Tak byl označován turnaj UFC 280 v Abú Zabí, kam se sjela skutečně ostřílená partička bojovníků. Z Yas Islandu veze po dominantním představení šampionský opasek Dagestánec Islam Machačev, který napodobil veledílo krále bantamové váhy Aljamaina Sterlinga, jehož rychlou práci odskákal TJ Dillashaw. Patrně nejatraktivnější boj svedli Petr Yan a Sean O'Malley, prvně jmenovaný si z duelu odnesl porážku i hrozivě vypadající šrám. S druhou porážkou v nejslavnější bojové organizaci světa se musel smířit i Uzbek Machmud Muradov.

Foto: Christopher Pike, Reuters

Chabib Nurmagomedov (vlevo) a radost Islamava Machačeva po zisku titulu.

Článek
Fotogalerie

Souboj elitních zemařů obstaral vrchol galavečera, ve kterém se bojovalo o volný pás v lehké váze (Oliveira před soubojem s Gaethjem nesplnil váhový limit). Bývalý šampion Charles Oliveira nebyl před duelem s vyzyvatelem Islamem Machačevem v roli favorita, soupeřovu sílu navíc sám rychle pocítil.

V prvním kole totiž většinu času strávil na zádech, dáreček od cesty v podobě krvavé spouště bylo hned několik tvrdých loktů, které podtrhly dominantní výkon ruského zápasníka. Ve druhém kole navíc bývalého šampiona zaskočila precizní rána na bradu, po kterém Machačev dokonale využil otřesenosti, skočil za soupeřem a submisí zvanou arm-triangle choke ho donutil odklepat možná až nečekaně rychlý konec. Na trůn lehké váhy se tak posadil fantom z Dagestánu, který se na životní bitvu připravoval pod taktovkou legendárního Chabiba Nurmagomedova.

"Pro tento okamžik jsem tvrdě trénoval. Celý život, i když jsem byl dítě, jsem trénoval pro tento okamžik," uvedl Machačev, který pás věnoval zesnulému trenérovi a mentorovi Abdulmanapu Nurmagomedovovi, otci slavného Chabiba. Po duelu ještě do klece nakráčel šampion pérové váhy Alexandr Volkanovski, se kterým by se Machačev rád poměřil o pozici nejlepšího bojovníka celé UFC na únorovém turnaji v Austrálii. "Pojďme do toho! Utkáme se o titul lehké váhy i pozici nejlepšího ze všech," konstatoval Dagestánec a zároveň zatlačil na UFC. Jak se zachová?

Hrozivý scénář se začal psát pro TJ Dillashawa, který dostal příležitost rozdat si o to pás bantamové váhy s šampionem Aljamainem Sterlingem. Bývalý dopingový hříšník bleskově poznal, že ho bude čekat náročné sousto, vše se navíc začalo zahalovat do temných barev. Sterling začal pěkně od podlahy a hodil soupeře na zem, kde ho neustále zásoboval řadou úderů na hlavu a vypadalo to zkrocení lehké kořisti. Dillashawa od rychlého konce zastavila odolnost, síla vůle mu pomohla ubránit i několik pokusů o škrcení. A to bylo teprve první kolo...

UFC 280, Abú Zabíhlavní karta - výsledky
Charles Oliveira - Islam MachačevVítěz: Machačev (2. kolo - submise)
Aljamain Sterling - TJ DillashawVítěz: Sterling (2. kolo - TKO)
Petr Yan - Sean O'MalleyVítěz: O'Malley (body - split decision)
Mateusz Gamrot - Beneil DariushVítěz: Dariush (body - jednomyslně)
Manon Fiorotová - Katlyn ChookagianováVítězka: Fiorotová (body - jednomyslně)

Během přestávky navíc zdravotník kontroval zdravotní stav otlučeného Dillashawa, který po jednom z pádů na zem nešťastně dopadl na ruku a odneslo to vykloubené rameno. Rodák z Kalifornie se nechtěl kvůli zranění vzdát, ve druhém kole se ale nechal nachytat takedownem a vzhledem k tomu, že se rychle dostal do pasivního bránění a neměl šanci uniknout, raději zakročil sudí, který duel ukončil v čase 3:44 druhého kola. Sterlingovi se tak naprosto dominantním výkonem povedlo uhájit šampionský trůn.

Jeden z nejlepších zápasů bantamové historie se odehrál mezi bývalým titulovým uchazečem Petrem Yanem a jedním z nejnadanějších bojovníků UFC Seanem O'Malleym. Očekávaná bitva se proměnila v řežbu, která nabídla vše, co může kvalitní MMA souboj nabídnout. Přestřelky v postoji, takedowny, přetlačovaní u pletiva nebo trpělivá práce na zemi.

Ruský gladiátor měl o něco navrch a patrně kráčel za vítězstvím. Ve třetím kole však inkasoval tvrdé koleno na obočí, kde se mu vyrojila doslova hrozivá tržná rána a krvavý gejzír byl na světě. O'Malley se pokoušel krví zlitého soupeře dokončit, strhující podívaná však vítěze před limitem nenabídla, přesto těsné vítězství slavil právě bojovník s přezdívkou "Sugar", který mezi elitou stále čeká na druhého přemožitele. Patnáct minut boje se navíc pořádně podepsalo na tváři obou aktérů, především Yan má o čem povídat.

Po 14 měsících se v kleci znovu představil uzbecký bojovník Machmud Muradov, jehož počínání pochopitelně zajímalo české i slovenské fanoušky. Souboj s Brazilcem Caiem Borralhem byl plný zvratů, Muradov dokonce sám zkoušel hrozit na zemi, což se mu vzhledem ke konečnému výsledku spíše vymstilo. Právě práce na podlaze klece byla v rivalově režii, za vítěze ho poté označili všichni tři bodoví sudí.

Na našlapaném turnaji překvapivě padla polská naděje Mateusz Gamrot. Asyrsko-americký ranař Beneil Dariush předvedl famózní postojový výkon, soupeři nedal čuchnout a výbuch radosti naplno propukl po závěrečném rozhodnutí bodových sudích. Výhru po limitu si připsal také Nikita Krylov, který ve fyzicky náročném souboji přetlačil bývalého soupeře Jiřího Procházky Volkana Oezdemira. Slavit mohla i sedmička muší váhy Manon Fiorotová, jenž na souboj s jedničkou Katlyn Chookagianové dřela i po boku talentované Češky Terezy Bledé.

Reklama

Související témata: