Hlavní obsah

Životní peníze, lepší než Rusko, je chválen krok českého ranaře. Co kontroverzní Boráros?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní odchod slovenského bijce Gábora Borárose, s nímž je spjat sázkařský skandál z loňského roku, do ruské bojové organizace ACA vyvolal řadu reakcí. V drtivé většině negativních. Pochopení nemá ani Martin Wodecki, muž, který před vypuknutím rusko-ukrajinského válečného konfliktu působil v Rusku coby manažer bojovníků a pomáhal domlouvat zápasy. „Hlava mi to nebere,“ říká upřímně pro Sport.cz a rovněž rozebírá nečekaný odchod neporaženého českého postojáře Václava Siváka do polské KSW, byť to i v tomto případě vypadalo v nejbližší době na zápas na ruském území.

Foto: RFA

Šampion v K1 Václav Sivák na archivním snímku

Článek

Pro Borárose se tak jedná o novou šanci v kariéře bojovníka, která v posledních měsících utrpěla nemalé šrámy. Kvůli podezření ze sázkařského skandálu nebojoval téměř rok, východiskem proto byla smlouva s ruskou organizací ACA, což smetení pochybností z jeho jména zrovna moc nepomohlo. Ne vzhledem k nadále trvajícímu válečnému konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Organizace ACA byla naše konkurence, dělal jsem pro RCC. Ale upřímně řečeno, ACA má hodně kvalitní bojovníky, Rusáci jsou hodně silní a navíc se budují. Zahraniční bojovníky vozí spíše na porážku. Ne vždy, ale většinou. Upřímně si ale nedokážu představit, co tam Gábor bude dělat. Není to nijak super bojovník, spíše showman. Hlava mi ten jeho krok nebere, ale přeji mu, aby se mu dařilo. Třeba překvapí,“ přemítá nad situací Martin Wodecki, bývalý český voják, který v armádě sloužil 20 let.

Foto: RFA

Václav Sivák (vlevo) a Martin Wodecki na archivním snímku

Slovenský bijec se nejprve musel domluvit s organizací Oktagon MMA, kde mu na konci dubna vyprší smlouva. Na pokračování to nevypadá. „Gábor nám volal a řekl, že dostal nabídku a jestli bychom ho pustili. Rozhodli jsme se, že ano, protože u nás má kvůli té sázkařské kauze strašně komplikované zápasení,“ potvrdil Pavol Neruda, spoluzakladatel Oktagonu MMA. „Pustili jsme ho tedy s naším souhlasem, ale upozorňoval jsem ho na to, jaká rizika zápasení v Rusku přináší. On si toho je údajně vědom,“ doplnil.

Wodecki slovenskému zápasníkovi pod novou značkou moc šancí nedává. „Myslím si, že v prvním zápase dostane nějakého Brazilce nebo někoho mimo tu enklávu, aby ho trochu namlsali, protože má sledovanost. Potom, až přijde čas, tak ho vypinknou. V ACA z Čechů nikdo extra neuspěl. Ať si to Gábor jde vyzkoušet, ale velké šance mu tam nedávám,“ říká upřímně.

Kariérní krok má za sebou také neporažený český postojář Václav Sivák, který se již v únoru představí v největší evropské MMA organizaci KSW. Tuto nabídku upřednostnil před zápasem na ruském území, k němuž mělo rovněž dojít v únoru. S nabídkami neuspěly ani další organizace.

„Když přišlo KSW, tak si myslím, že je to pro něj v tomto momentě kariéry nejlepší řešení. Lepší než ruské Fair Fight, i když odtud poměrně rychle vede cesta do ONE FC a o Vaška mají stále zájem, nebo Oktagon a podobně. Dostane to pořádný hype, KSW to umí dobře vypromovat. Podívá se na to celá Evropa, je to dobrý tah. Bylo to po vzájemné dohodě,“ hodnotí Wodecki, jenž pomáhá s domlouváním zápasů. V Sivákově případě funguje jako jakýsi spolupracovník manažera.

Ostravský tvrďák, který půjde poprvé do akce již 24. února v polských Hlivicích, si patrně přijde na největší výplatu kariéry. „Jsem přesvědčený, že to pro Vaška bude životní výplata. Nedokážu si představit, že měl větší,“ říká Wodecki. „Jestli ale Vašek chce dělat kariéru v kickboxu, tak to musí být v Glory nebo ONE Championship. Nikde jinde. KSW mu v tom nepomůže, ale na druhou stranu mu to zvýší hype a bude všude vidět. To je jeden z atributů, který se dnes počítá.“

Foto: RFA

Václav Sivák s pásem šampiona organizace RFA v K-1

Pro elitního českého postojáře s bilancí 25-0 hraje i fakt, že s žádnou organizací nemá pevnou smlouvu. Ani v RFA, kde drží titul K-1 do 66 kg. „Mají to geniálně zařízené. S RFA nemají tvrdou smlouvu, jen musí jednou za rok obhajovat titul. Ale nemohou mu zakázat Oktagon ani třeba KSW. Dělají kontrakt na jeden zápas. Může teď jít na KSW a potom třeba do Oktagonu a nikdo s tím nic neudělá,“ popisuje.

Soupeřem bude polský bijec Michal Królik, který má zkušenosti i se zápasy bez rukavic. „Největší Vaškova překážka bude rozhodčí, protože KSW ty svoje blízké umí podržet, viz třeba sporný zápas Michala Martínka. Sivák bude muset vyhrát o třídu, aby ho nezařízli, ale pevně věřím ve vítězství. Je to talent a mladý dravec, kterého chce každý vidět v nejlepší organizaci. Je okolo toho teď spousta záporných komentářů, ale pojďme mu fandit. Ten sport je dřina. Vašek je sportovec, ne kluk z reality show, “ uvědomuje si bývalý viceprezident akademie RMK.

Reklama