Hlavní obsah

Neporažený šampion Fury hodlá skoncovat s Usykem. V hlavě pak má další odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je na roztrhání. Je to přitom sotva měsíc, co v ringu svedl vyrovnaný boj s bývalým bojovníkem MMA Francisem Ngannouem, načež si o pár týdnů později konečně domluvil jednu z největších bitev v historii boxu, proti neporaženému Ukrajinci Oleksandaru Usykovi, v níž 17. února v Rijádu půjde o sjednocení všech světových titulů v těžké váze. Ani s tím se urostlý Brit Tyson Fury nehodlá spokojit. V hlavě už kuje plány na odvetu s prvně jmenovaným, neboť jeho nedávné vítězství se stalo terčem velkých pochybností.

Foto: Profimedia.cz

Boxeři Tyson Fury (vlevo) a Oleksandr Usyk během staredownu.

Článek

Ostatně ani není divu. Fury totiž i podle mnohých odborníků a expertů měl v souboji s obávaným Kameruncem Ngannouem, proti němuž šel dokonce i jednou k zemi, bodově prohrát. Brit nakonec neporazitelnost uhájil, byť bodové hodnocení sudích bylo pro některé jasnou odpovědí, že si urostlý šampion nemůže před důležitým soubojem s Usykem dovolit zaváhat.

„Tyson mi řekl, že chce odvetu, a já vím, že ji chce i Ngannou,“ prozradil v pořadu The MMA Hour Furyho spolupromotér Frank Warren možnou realizaci odvety. „Po zápase jsme v jeho domě vedli poměrně dlouhý rozhovor a musím říct, že je to sympaťák. Je to opravdu hodný chlap, který má kolem sebe dobrý tým, a jsem si docela jistý tím, že tenhle zápas zopakujeme,“ usmál se britský promotér.

Ačkoli bývalý šampion těžké váhy slavné UFC Ngannou při své premiéře mezi šestnácti provazy nakonec nezvítězil, přesto své jméno zapsal do žebříčku těžkotonážníků. „Myslím, že je schopen porazit kohokoli v nejlepší desítce, prostě všem zavaří. Ušel obrovský kus cesty,“ chválí Warren jednoho z nejlepších bojovníků MMA.

A ještě než bude Fury o druhém měření sil přemýšlet, čeká ho největší zápas kariéry. 17. února se totiž po dlouhých jednáních konečně utká s neporaženým Ukrajincem Oleksandrem Usykem. Po 25 letech tak bude korunován nesporný vládce těžké váhy (naposledy 1999 Lennox Lewis) se všemi světovými tituly kolem pasu. „Jsem předurčen k tomu, abych upevnil svůj odkaz jako nejlepší boxer této éry. Abych to udělal, musím porazit tohoto prcka,“ uvědomuje si Fury, šampion organizace WBC.

„Je to dobrý boxer, rychlý a tak, ale už jsem viděl hodně lidí jako on. Když se postaví velkým chlapům, mají problémy. A on bude mít problémy 17. února. Samozřejmě prohraje,“ věří si zkušený rohovník, jenž má na kontě 34 vítězství a 1 remízu. „Jenom já mu stojím v cestě nad totální nadvládou v Evropě. Porazil všechny Brity – Chisoru, Joshuu, Duboise. Teď jsem tady já,“ pousmívá se rodák z Wythenshawu.

Během nedávné tiskové konference, kde došlo k oficiálnímu oznámení bitvy Fury vs. Usyk, vzduchem létala troufalá slova. „Knokautuji ho, a pak vy dva pro mě budete pracovat. Budete mi nosit tašky,“ řekl Fury Usykovu promotérovi Alexandru Krassjukovi a manažeru Egisi Klimasovi. „Klobáso, ošklivý človíčku, králíku,“ pokračoval neporažený Brit v rýpání do ukrajinského šampiona. „Dost! Už jsi přestal? Stačilo. Už si přestal mluvit?“ tázal se emočně rozladěný Usyk.

„Pro mě, pro mou rodinu, zemi a lidi, kteří nyní ve válce brání mou zemi, je to velká příležitost, “ připomíná Usyk válečný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. „Až mi dá ,Pán‘ Tysona do rukou, udělám, co musím!“ srší sebevědomím král organizací WBA, IBF, WBO a IBO. „Budeš rozbitý na kusy! Bojuješ s nejlepší britskou těžkou váhou, která tu kdy byla,“ kontroval 35letý Fury.

Furyho otec John však upozorňuje, že pokud chce jeho syn v důležitém duelu uspět, bude muset předvést diametrálně odlišný výkon než proti Ngannouovi. „Taktika nebyla dobře nastavena, nemůžete jít takhle napřímo proti rozjetému chlapíkovi. Měl spíš boxovat ze zadní nohy. A ten knockdown? Starý Tyson Fury by takovou ránu nedostal,“ mrzí jej.

Reklama