Hlavní obsah

Politiku nemíchejme do sportu, říká nejlepší český boxer

Ve zvláštní pozici se ocitly box a cyklistika, které jsou od začátku války hodně vstřícné vůči účasti Rusů a Bělorusů. V amatérském ringu dokonce reprezentanti těchto zemí nastupují i se státními vlajkami a hymnami. I kvůli tomu se třeba česká boxerská asociace připojila k bojkotu světových šampionátů.

Foto: Jiří Šimeček

Vasil Ducár - česká boxerská jednička

Článek

„Sport je především o zdravé soutěži, rozvoji těla i mysli a fair play. Cyklistika zatím zastává zdrženlivější stanoviska, nechce generalizovat a snaží se být apolitická a nestranná," vysvětluje mluvčí českého svazu Martin Dvořák, podle nějž by se však dosavadní postoj UCI měl aktualizovat, a lépe specifikovat, protože válka na Ukrajině trvá třináct měsíců.

„Ruskou invazi považujeme za absolutně neakceptovatelnou a pokud máme přispět k jejímu ukončení, jedna z cest je vytvářet větší a větší tlak na Rusko, Bělorusko a jejich občany všude, kde je to možné. Neměl by ustávat a podmínky by se měly spíš zpřísňovat, i když je těžké postihnout veškeré konsekvence, které konflikt má," doplňuje Dvořák.

Foto: Sportegy/Hofman

Český profesionální boxer Vasil Ducár.

Nejlepší český boxer současnosti Vasil Ducár jde vyloženě proti proudu. „Je mi jasné, že je to hodně ošemetné i dvousečné téma a za jakýkoliv názor může být člověk pranýřovaný. Já ale od začátku říkám, že sport a politika by se neměly míchat," tvrdí.

Ruské sportovce by do ringu v pohodě pouštěl. „Proč bych já nemohl jít odboxovat zápas kvůli tomu, že náš bývalý prezident Zeman dělal ostudu? Vím, že je to hloupé přirovnání, ale životnost sportovce je omezená a je divné kvůli nějakým politickým věcem přijít o kariéru. A proč má trpět za něco, co nezpůsobil? To je přece úplně absurdní z pohledu člověka, co s tím nemá nic společného," přemítá Ducár.

Bývalý profesionální mistr světa v boxu Lukáš Konečný upozorňuje, že u jedné z podmínek, jak ji stanovil MOV, že nesmějí soutěžit ruští a běloruští sportovci, kteří aktivně podporují válku, bude velmi těžké určit hranice, co vše je a není podpora války, případně ji prokázat.

„Stejně to pak bude o tom, že jakmile tento sportovec uspěje, tak bude po návratu podroben doma tlaku a vydá nějaké prohlášení na téma speciální vojenská operace na Ukrajině," myslí si bývalý světový šampion.

„Pod dojmem toho, co se v napadané zemi děje, si opravdu myslím, že sportovci Ruska i Běloruska by se neměli zapojovat do soutěží. Samozřejmě můžeme dělat výjimky, ale čím více jich bude, tím složitěji se v nich budeme orientovat. Možná bych povolil účast těch, kteří žijí mimo Rusko, ale to vážně na složitou diskusi," uvažuje Konečný.

Legenda fotbalové Sparty a vicemistr Evropy Martin Frýdek situaci lakonicky vystihuje: „Na jednu stranu je mi těch distancovaných ruských sportovců líto, na druhou stranu je ta válka úplně zbytečná. Umírají v ní nevinní a děti. Úterní doporučení MOV o hledání možností návratu podle mě k ničemu nevede: buď bych dovolil startovat v soutěžích všem ruským a běloruským sportovcům, nebo nikomu z nich. V tuhle chvíli jsem pro druhou variantu – do momentu, než válečný konflikt skončí."

Reklama

Související témata:
Martin Dvořák