Hlavní obsah

Předčasné Vánoce? Usykova bitva s Furym zahájila jednání. Kdy a kde by se mohla uskutečnit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších soubojů v historii boxu. Tak je označována potenciální bitva mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem. Ukrajinskému rohovníkovi se o víkendu povedlo obhájit mistrovské pásy organizací WBA, IBF a WBO a jednoznačně se nabízí sjednocení všech titulů proti Tysonu Furymu. Legendární Brit sice nedávno potvrdil svůj odchod do sportovního důchodu, podle posledních informací to ale zas tak horké není a o zápase se údajně vedou první vážnější debaty.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk oslavuje vítězství nad Anthonym Joshuou.

Článek

Strhující odvetný souboj mezi Anthonym Joshuou a Oleksandrem Usykem i napodruhé vyzněl lépe pro ukrajinského boxera, který nejen, že zaokrouhlil počet vítězství na dvacet, ale rovněž se mu povedlo obhájit mistrovské pásy organizací WBA, IBF a WBO. Není proto překvapením, že se momentálně pro Usyka nabízí pouze jeden potenciální soupeř, Tyson Fury.

Fanoušky chtěná bitva má však zádrhel. Fury po dubnovém vítězstvím nad krajanem Dillianem Whytem odešel do sportovního důchodu, což před několik dny potvrdil. Britský rohovník je však znám tím, že v případě dobré nabídky je schopen svůj názor přehodnotit.

„Byl bych rád, kdyby ještě pokračoval. Byl by to další ohromný zápas, ve kterém by si nerozdělili 2 miliardy, ale daleko víc. Navíc by to klidně vyprodalo stotisícový stadion, vtáhlo by to úplně každého," prozradil pro Sport.cz elitní český boxer Vasil Ducár

Touhu sjednotit všechny pásy neskrýval po vítězném zápase ani Usyk, který chce neporaženého Brita vylákat zpět mezi šestnáct provazů. „Jsem si jistý, že Tyson Fury ještě není v důchodu. Jsem přesvědčen, že se mnou chce bojovat. Chci s ním bojovat. Pokud ne s Furym, tak vůbec," překvapil ukrajinský boxer.

A podle posledních informací by k boxerskému megazápasu skutečně mohlo dojít. Jednání údajně jsou na dobré cestě a začínají mít konkrétní obrysy. Boj o sjednocení všech titulů by se mohl uskutečnit 17. prosince v Saúdské Arábii, tedy den před finále fotbalového mistrovství světa v Kataru. Není tajemstvím, že by oba boxeři inkasovali mnohem větší odměnu, než kterou obdrželi Usyk s Joshuou za odvetu (přibližně 2 miliardy korun).

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk dokázal podruhé v kariéře porazit Anthonyho Joshuu a zůstává mistrem světa v těžké váze.

„Máme velký zájem o boj o nesporný titul v těžké váze. Chceme to udělat ve městě Rijád," potvrdil princ Mohammed Abdulaziz, saúdský ministr sportu.

Na bitvu s Usykem zareagovala také organizace WBC, jejíž titul drží právě Fury, která po britském rohovníkovi chce, aby do pátku uvedl, zda definitivně končí, nebo bude pás znovu obhajovat. V opačném případě je ve hře, že získaný titul prohlásí za volný.

Boxerský svátek mezi Joshuou a Usyk si pochopitelně nenechal ujít ani již zmíněný Fury, který byl výkonem obou titánů zklamán. „Byl to jeden z nejhorších titulových zápasů v těžké váze, jaký jsem kdy viděl. Byla to naprostá sra*ka. Zničil bych oba ve stejnou noc, bylo to strašné," prohlásil britský boxer.

Jedno je jisté. V nadcházejících dnech to bude v boxerském světe ještě hodně zajímavé, především Fury si musí rozmyslet, kam jeho kroky povedou.

Reklama

Související témata: