Hlavní obsah

Splnil slib, který dal mamince, byl hrdým boxerem na vrcholu. Teď odchází...

Londýn/Praha

Konec. Bývalý světový šampión opět uzavřel kariéru a vrátil se do důchodu. S profesionálním boxem se oficiálně rozloučil sedmatřicetiletý David Haye, který byl šampiónem těžké váhy organizace WBA, předtím dominoval i v křížové váze. Angličan prohrál před měsícem zápas, podruhé za sebou nestačil na Tonyho Bellewa, poté se rozhodl - další bitva už nebude.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Britský boxer David Haye končí profesionální kariéru.

Článek

Haye knokautoval De Moriho

David Haye knokautuje Derecka Chisoru

Skončil muž, který se nebál velkých slov ani soupeřů. „Nevěřím, že by některá těžká váha mohla vydržet mé údery. Cítím se líp než kdykoli dřív," prohlásil pětatřicetiletý Brit v lednu 2015, když se po návratu v ringu nezdržel ani tři minuty. Jeho sílu poznal Mark de Mori. Haye se chtěl vrátit na trůn, v té době myslel i na současného krále Anthonyho Joshuu. Je tu ale rok 2018 a každý je úplně někde jinde.

„Jsem připraven uzavřít tuto kapitolu mého života, ale tohle není konec mého příběhu, je to prostě začátek něčeho nového," citoval server bbc.com boxera, který si připsal 28 výher a 4 porážky.

Haye se stal ve své kariéře evropským šampiónem křížové váhy, vyhrál světové tituly organizací WBC, WBO a WBA předtím, než přešel do těžké váhy. Zde zdolal také obrovitého Nikolaje Valujeva a v roce 2009 získal pás organizace WBA.

Splnil slib, který dal mamince

Tímto vítězstvím se stal prvním Britem, který držel světovou korunu po slavném Lennoxi Lewisovi.

Haye neskončil poprvé, předtím odešel do sportovního důchodu v roce 2013 po operaci ramene, po třech letech se rozhodl pro návrat. Dvakrát vyhrál, poté dvakrát padl. V roce 2011 se loučil zase po porážce a ztrátě pásu s Vladimirem Kličkem.

Šestnáct let kariéry je po mnoha zraněních u konce. První zápas si připsal Brit v roce 2002, prvních deset duelů vyhrál. Konec nastal před pár hodinami.

„V prvních osmi letech všechno probíhalo hladce. Měl jsem 25 zápasů a stal se prvním britským boxerem, který sjednotil pásy v křížové váze (WBA, WBC a WBO). Poté jsem dosáhl svého dětského snu, když jsem porazil Valujeva, šampióna těžké váhy. Splnil jsem slib, který jsem dal své mamince, Jane, ve věku tří let. To také znamenalo, že jsem byl druhým boxerem v historii - po Evanderu Holyfieldovi, který vyhrál světové tituly v křížové a těžké váze. Tohle byl neuvěřitelně hrdý okamžik pro mě, mou rodinu a přátele," citoval loučícího Haye server standardmedia.co.ke.

Reklama

Související témata: