Hlavní obsah

Strastiplná cesta z válečné zóny. Ukrajinská hrdinka má kruté okamžiky stále v hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životy obyvatel Ukrajiny se v posledních týdnech převrátily vzhůru nohama. Nervydrásající příběh vypráví i zkušená thaiboxerka Viktoria Jevtušenková, která kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu uprchla i s dvou a půl letou dcerou do České republiky, kde společně našly náhradní domov. „Bylo to strašné a velmi nebezpečné," líčí Ukrajinka v rozhovoru pro Sport.cz.

Díky tréninkům v Praze nemusí mistryně světa Viktoria Jevtušenková myslet na strašné věci na UkrajiněVideo: Sport.cz

 
Článek

Horská dráha. Přesně tak vypadají poslední dny dvaatřicetileté ukrajinské thaiboxerky Viktoria Jevtušenkové. Ta musela kvůli válce na Ukrajině společně s dvou a půl roční dcerou utéct z rodného Záporoží.

„Cesta trvala víc než 5 dní. Byly jsme tři dny na Ukrajině, dva dny ze Záporoží na hranice a pak více než 8 hodin na hranicích s Polskem, ve velmi chladném počasí. S mojí malou dcerkou, které jsou dva roky to bylo hodně nebezpečné," vysvětlila cestu ukrajinská šampionka, za kterou se posléze vydala i její maminka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Matous Rajmont (@matous_rajmont)

Trnitá cesta nakonec vedla do České republiky, kde Jevtušenková našla náhradní domov v jejím hlavním městě. „Jsem šťastnější, když chodím na tréninky, protože nemusím při nich myslet na ty strašné věci. Ale po tréninku už na to zase myslím. Nemůžu přestat myslet na svoji zemu, přátelé a rodinu. Můj manžel je v armádě a teď je ve válce," pokračovala dvaatřicetiletá thaiboxerka.

Viktoria Jevtušenková s dvou a půl roční dcerou Mayou.

„Snažím se pro ně získat nějaké peníze, abych jim pomohla. Lidem, který stále zůstávají na Ukrajině. Všichni lidé si teď navzájem pomáhali, abychom tuhle válku vyhráli," věří dvojnásobná mistryně světa v thajském boxu organizace WFMC.

Pestré tréninky v České republice zpestří benefiční galaodpoledne, které se uskuteční 14. dubna v obchodním centru v pražských Štěrboholích. Kompletní výtěžek z turnaje poputuje právě na podporu Ukrajiny. V hlavním zápase se představí také Jevtušenková, která změří síly s českou fighterkou Šárkou Melínovou.

„Nemůžu se dočkat, neměla jsem zápas od prosince a bude to pro mě těžké se k tomu zase vrátit. Každopádně jsem připravená," neskrývá motivaci Jevtušenková.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.