Hlavní obsah

Varování pro legendárního Tysona. Kvůli věku, drogám a alkoholu dostal zdravotní výstrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný návrat 57letého legendárního boxera Mika Tysona zpět mezi provazy přináší i značná varování. Na možné zdravotní komplikace upozorňují i lékařští odborníci, kteří poukazují na možné vážné problémy, kterým se „Železný Mike“ může soubojem proti o třicet let mladšímu Jakeu Paulovi vystavit. Nejhorší scénáře dokonce vedou ke smrti.

Foto: Profimedia.cz

Legendární boxer Mike Tyson se v létě vrátí do ringu.

Článek

Doktor Stephen Hughes upozorňuje na potenciálně smrtelná zranění, která by Tyson mohl proti Paulovi utrpět. Nejčastěji se naráží na vysoký věk prvně jmenovaného, který navíc v minulosti tíhl k užívání alkoholu, kvůli čemuž mu hrozí vznik subdurálního hematomu, což způsobuje trhání žil v mozku.

„U starších lidí má mozek tendenci ztrácet objem,“ vysvětluje Hughes v článku pro The Conversation. „To prodlužuje přemosťující žíly a činí je zranitelnějšími vůči prasknutí. Krvácení z těchto roztrhaných žil shromažďuje krev, která tlačí na mozek. To způsobuje zmatek, ztrátu vědomí, neurologické postižení a v některých případech i smrt,“ povídá.

Tyson profesionální kariéru ukončil v roce 2005, načež přiznal, že se ocitl na pomyslném dně. Byl závislý na kokainu, alkoholu a prostitutkách. Americký boxer byl podle zahraničních médií dokonce na pokraji smrti, nakonec včas obrátil. „Je známo, že alkoholismus urychluje zmenšování mozku a zdá se, že Tyson to má jako rizikový faktor z minulosti,“ připouští Hughes.

Legendárnímu boxerovi bude v době zápasu 58 let. „Ve středním věku se zvyšuje pravděpodobnost srdečních příhod, jako je arytmie (nepravidelný srdeční tep), angina pectoris (snížený průtok krve do srdečních svalů) a infarkt myokardu (srdeční záchvat). Udržování v kondici chrání před kardiovaskulárními chorobami a Tysonův cvičební režim mu prospěje, nicméně pokušení přehánět to v posilovně tu je vždy,“ říká.

Bývalý mistr světa v těžké váze v ringu nestál čtyři roky. Nyní se plně připravuje na 20. červenec, kdy na fotbalovém stadionu v Texasu svede bitvu s o třicet let mladším Jakem Paulem. Hughes ovšem varuje, že přílišná dřina nemusí být vždy ku prospěchu.

„Extrémní cvičení může vést k srdeční fibróze, což může časem vést k srdečnímu selhání nebo někdy k náhlé smrti. Zúžení srdeční tepny je ve středním věku běžná, dokonce i u zdánlivě zdravých lidí. Může však vést k náhlé smrti během cvičení. Ačkoli pravidelné cvičení toto riziko snižuje, návyk na kokain, který Tyson v minulosti užil, naopak značně zvyšuje,“ vysvětluje uznávaný lékař.

Navzdory rizikům je Tyson odhodlaný pokračovat v přípravě na velkolepý návrat, na této cestě ho podporují i někteří slavní bojovníci. Za uši ovšem dostává influencer Paul, který se u fanoušků či odborníků setkal s nepochopením, proč podepsal smlouvu s „vyslouženou“ legendou, která už téměř 20 let nezažila skutečný boxerský zápas.

Reklama

Související témata: