Hlavní obsah

Zraněného soka odnášel Krpálek ze žíněnky. Dnes jsem na tom nebyl dobře, uznal

Další cennou medaili do sbírky nepřidal, ale Lukáš Krpálek ví, že ten nejdůležitější turnaj roku v olympijské Paříži teprve přijde. Na mistrovství světa v Abú Zabí po třech zvládnutých zápasech potřeboval ke stupňům vítězů vyhrát aspoň jeden z následujících dvou soubojů. To se 33letému judistovi nepovedlo a skončil pátý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek.

Článek

Nad jeho síly byli borci o hlavu menší, Korejec Kim Min-čong v semifinále a v souboji o bronz Rus označený za neutrálního sportovce Tamerlan Bašajev. „Když už se do semifinále dostanete, chcete medaili urvat. Ale já na tom dnes nebyl dobře, celý den jsem byl šíleně unavený,“ přiznával pro Radiožurnál Sport.

Na vině byla náročná příprava v Japonsku, kterou směřuje k olympijskému vrcholu a útoku na obhajobu v nejtěžší váze. „Myslel jsem, že bude konec někdy po úvodních zápasech, nakonec se mi povedlo dostat do finálového bloku, za což jsem rád,“ vyprávěl.

A to mu stál v cestě hned v prvním souboji neoblíbený sok Saba Inaneišvili z Gruzie. Před rokem na Grand Slamu právě v Abú Zabí českému esu pouť turnajem ukončil. „Přípravu jsem směřoval k tomu zápasu, nechtěl jsem s ním prohrát. Nachytával mě v úchopech, byl jsem trestaný, nicméně jsem měl věc, na kterou jsem ho chtěl hodit,“ popisoval.

Když se o ni pokusil, Gruzínec si při pádu bolestivě poranil ruku a nemohl pokračovat. „Bohužel blbě spadl a něco si s ní udělal. Moc mě to mrzí, omlouval jsem se mu, odnášel jsem soupeře ze žíněnky,“ litoval Krpálek.

Cesta k medailovým bojům vedla přes Slovince Vita Dragiče a předloňského mistra světa Andyho Grandu z Kuby. „Potkáváme se často a snad vždycky se mi ho povedlo porazit. Oba jsme leváci, do čeho vlezu, tam kontruje. Není pro mě jednoduchý soupeř, ale dneska to snad byl nejsnadnější zápas,“ uznal dvojnásobný mistr světa.

Semifinálový souboj s Korejcem Kimem se rozhodl až ve zlatém skóre. „Chtěl jsem přeprat jeho techniku, bohužel jsem nohou o kousíček minul a spadl na bok. K poražení byl, to mě bude hodně mrzet,“ zalitoval.

Jen 175 cm měřícího Bašajeva porazil Krpálek naposledy před šesti lety, tentokrát Rus předvedl klíčový chvat v poslední minutě. „Jsou to soupeři, kteří budou na olympiádě také bojovat o medaili, špička je vyrovnaná. Od zápasu s Kubáncem jsem se cítil líp a konečně předváděl nějaké judo, bohužel to na medaili nestačilo,“ litoval.

„Na takové ,špalky´ musíte být připravený, já se s podobnými pral v Japonsku a byl z toho extrémně unavený. Ale pro mě bude extrémně důležitá olympiáda,“ připomněl Krpálek, jenž ještě do neděle zůstává ve Spojených arabských emirátech. Po návratu ho čekají kempy v Poreči, v Japonsku a závěrečná příprava na jeho čtvrtou olympiádu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.