Hlavní obsah

Kliky jsou stavebním kamenem domácího cvičení. Základní varianty populárního cviku, který můžete dělat denně

Kliky jsou jedním ze základních posilovacích cviků a možná i díky tomu jsou mezi lidmi na samém vrcholu vrcholu oblíbenosti. Populární jsou díky tomu, že posilují hned celou řadu svalů, dají se cvičit skoro všude a každý si sám může nastavit jejich obtížnost.

Foto: runtastic.com

Klik - král cviků

Článek

Variací kliků je hned několik a některé z nich výrazně posilují pouze vybrané svalstvo horní části těla. Technicky jsou kliky poměrně nenáročné - mezi nejčastější chyby však patří nedostatečné zpevnění středu těla, prohýbání se ve spodní části zad nebo špatné dýchání. Nadechujeme se u pohybu dolů a při pohybu nahoru vydechujeme.

Prsní svaly, triceps, ramena. Co bicepsy?

Kromě středu těla a nohou kliky posilují převážně vrchní část postavy, a to hlavně prsní svaly, ramena, tricepsy, ale i zádové svaly. Kliky bohužel nejsou úplně ideální volbou, pokud chceme posilovat bicepsy - ty se nám lépe posílí na hrazdě!

Pokud kliky šidíme, šidíme sami sebe. Při návratu z kliku do základní pozice se snažíme dostat zpět do natažených rukou, při pohybu dolů jdeme hrudí skoro až k zemi.

Klasické či dámské kliky na začátek

Klasický klik je základním posilovacím cvikem vrchní části těla, zejména prsních svalů, ale také ramen a tricepsů. Ruce by měly být od sebe vzdáleny přibližně půl metru, tedy v mírně širším postavení než je šíře ramen. Prsty dlaní směřují vpřed. Nezapomínáme na správné dýchání a máme zatnutý střed těla, čímž posílíme také břišní svalstvo a zabráníme propadu spodní části zad.

Lehčí verzí klasického kliku jsou tzv. dámské kliky, při kterých máme opřená kolena o zem. Dámské kliky jsou vhodné pro úplné začátečníky, hojně ho využívají také ženy.

Tricepsové a široké kliky

Dvě nejznámější varianty klasického kliku se od své "obyčejné" verze liší pozicí rukou. U širokých kliků jsou ruce od sebe vzdáleny přibližně metr a jejich provedením více posilujeme zádové svalstvo a deltové ramenní svaly.

Jak lze snadno odhadnout podle názvu, tricepsové kliky slouží zejména k posilování tricepsů, ale i prsních svalů. Od klasických a širokých kliků se liší pouze tím, že při cvičení jsou ruce na šíři ramen a během klikování jsou lokty co nejvíce u těla.

Kliky s nohama nahoře

U těžší verze klasického kliku, kdy máme nohy zapřené o jakýkoli stabilní předmět ve vyvýšené poloze, se zaměřujeme na posílení horních prsních svalů, více práce si odbydou také ramena. Kliky s nohama nahoře jsou značně obtížnější, nehodí se tedy pro začátečníky.

Opačnou variantou jsou takové kliky, kdy máme ve vyvýšené poloze ruce. V tomto případě posilujeme dolní prsní svaly.

Diamantové kliky

Na provedení velmi těžký klik, proto by měl být jen pro pokročilé "klikaře." Diamantový klik provádíme tak, že dlaně rukou máme u sebe a s ukazováky a palci vytvoříme kosočtverec. U náročnějších diamantových kliků cvičíme vnitřní stranu prsních svalů a tricepsy.

Dynamické kliky

U dynamických kliků zvyšujeme dynamiku a výbušnost. Provádíme ho tak, že po pohybu nahoru z kliku ještě rukama odrazíme a vyskočíme. Až se u těchto odrazů naučíme správné načasování a vypilujeme odrazy i dopady, můžeme zkusit ve vzduchu po každém kliku tlesknout.

U této náročné verze kliků je vyšší riziko zranění, proto se doporučuje pouze pokročilejším sportovcům.

Verzí kliků existuje na světě spousta, klasický klik je však základ, který byl měl umět opravdu každý. Jakékoli kliky si samozřejmě můžeme ztížit třeba přidáním zátěže (použijeme například zátěžovou vestu nebo plný batoh).

Reklama