Hlavní obsah

Ambice jdou stranou. Hirt po životní sezoně pojede na hvězdu pelotonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První závodní zkušenosti v barvách stáje Soudal Quick Step má za sebou Jan Hirt. A dvaatřicetiletý český cyklista si po přestupu jaksepatří užívá atmosféry v elitním týmu, byť musel slevit ze svých osobních ambicí. Vždyť na letošním Giru d'Italia pojede v roli dvorního domestika pro hvězdného Remka Evenepoela, který bude chtít na první Grand Tour letošního roku navázat na svůj celkový triumf z loňské Vuelty.

Foto: Profimedia.cz

Jan Hirt (vlevo) a Remco Evenepoel v cíli čtvrté etapy závodu San Juan v Argentině.

Článek

„Na každém kroku je vidět, že jde o opravdu velký tým s perfektním zajištěním. Snaží se, aby závodníci měli to nejlepší na trhu ať jde o kola, brýle, helmy, oblečení nebo třeba výživu a další věci. Neříkám, že v jiných týmech je to slabší, ale tohle je absolutní špička," rozvyprávěl se Hirt o svém novém působišti, kde se potkal i s krajanem Josem Černým, v rozhovoru pro WeLoveCycling.cz.

Majitel etapového vavřínu z loňského Gira, při němž dílčím triumfem navázal na úspěch Černého z roku 2020, v dresu tradiční stáje absolvoval etapové závody v Argentině a Ománu, kde obhajoval loňské vítězství. Letos jsou ale jeho plány a s nimi i časování formy diametrálně odlišné.

„Nebyl to ani propadák, ani nic převratného. Ale tak nějak jsem to čekal. V týmu nechtěli, abych se nějak speciálně chystal hned na začátek sezony, ale abych byl fakt dobrý až na Giro," poukázal na první vrchol letošního cyklistického roku, pro který týmoví šéfové stanovili ty nejvyšší ambice.

Foto: Panoramic/Vincent Kalut, ČTK

Jan Hirt (vlevo) a jeho parťáci z týmu Soudal Quick Step Josef Černý, Tim Merlier a Mauri Vansevenant při závodu Kolem Ománu.

„Myslím, že taktika bude jasná: všechno na Remka. Je to mistr světa, vítěz Vuelty, na Giru mu navíc budou nahrávat tři časovky. Já bych mu měl maximálně pomáhat v horách, i za cenu, že třeba v úplném finále něco ztratím. Bylo to tak dané. Nemám problém někomu pomáhat a nikdy jsem neměl," říká otevřeně Hirt.

Po boku belgické superstar už rodák z Třebíče absolvoval argentinský San Juan. Jaká je spolupráce s třiadvacetiletou hvězdou pelotonu? „Všechno v pohodě, závodí se s ním dobře. Myslím, že jsme si sedli, je to extra silný závodník, a i jako člověk je v pohodě. Má dres mistra světa, ovládl Vueltu a také klasiku Lutych-Bastogne-Lutych. S Remkem na silnici v balíku cítíte takový ten přirozený respekt od ostatních týmů," pochvaluje si Hirt.

Na konci března pak bude mít možnost nasbírat další společné zkušenosti při závodu Kolem Katalánska, poté už se se svým hvězdným lídrem uvidí až na Giru. „Pomoc v kopcích je něco jiného než třeba rozjíždění spurtů, kde se týmoví kolegové musí nějak sladit. Já musím mít kondici, abych v nejtěžších horských etapách zůstával s Remkem co nejdéle. A to je úkol, který je vyloženě jenom o nohách," poznamenal celkově šestý muž loňského Gira.

Ke spokojenosti v novém týmu přispělo i to, že se Hirtovi podařilo přesvědčit šéfy, aby jej pustili na vysokohorskou přípravu do Kolumbie, kde již v minulosti položil základy pozdějších úspěchů. „Původně to tým nechtěl, protože nepotřebovali, abych měl dělovou formu hned na začátku. Ale zkusil jsem za nimi zajít ještě jednou a vypadá to, že mě do Kolumbie před Girem pustí. Stejně na duben nemám žádný závodní program. Když to vyjde, byl bych v Kolumbii skoro měsíc," dodal český jezdec.

Reklama

Související témata: