Hlavní obsah

Baskická stáj Euskatel-Euskadi jede o sponzora

Jan KrůtaPrávo

Baskickému cyklistickému týmu Euskaltel-Euskadi, třetí nejdéle fungující stáji v profipelotonu, hrozí zánik. Telekomunikační firma Euskaltel je generálním sponzorem týmu od roku 1997 a po sezóně s podporou končí.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Romain Sicard z týmu Euskatel-Euskadi (vpravo).

Článek

Tým má už jen 45 dní na to, aby sehnal nového generálního partnera, jinak zmizí z mapy. „Nějaké možnosti tu jsou, ale nic podepsaného není," řekl manažer týmu Vasco Mikel Astorkiza.

Do Euskaltelu dostávali 19 let vstupenku ryze baskičtí závodníci nebo alespoň ti, kteří v mládí prošli amatérskými týmy v Baskicku. Až letos pomyslná bariéra padla kvůli rozkolu s baskickou nadací Euskadi, která se rozhodla jít vlastní cestou. A na aktuální soupisce je vedle Španělů rázem sedm cizinců: dva Němci, dva Slovinci, Maročan, Řek a Portugalec.

Vypadalo to na novou éru Euskaltelu, místo toho tým bojuje o existenci. V zemi ubývá závodů, týmů, v elitním seskupení ProTour už je ze Španělska jen Movistar.

Společnost Euskaltel už stál tým 45 miliónů eur, ale letos v lednu slibovala, že ho bude podporovat další čtyři roky. Jenže krachly tři milióny eur, které měla dát jedna baskická nadace a Euskaltel odmítl naplňovat sám roční rozpočet ve výši 9 mil. eur.

Tým se na sebe snaží upozornit i na Tour, bez nejlepšího závodníka Samuela Sáncheze to jde těžko. Včera jel 190 km v úniku Juan José Oroz, jenže kromě bezplatné reklamy pro Euskaltel z toho nic nevytěžil...

Reklama

Související témata: