Hlavní obsah

Pro fanoušky cyklistiky a adrenalinu: Tipy na nejpopulárnější bikeparky a singltreky v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklistika dávno není pouze o pohodové turistice! Vyzkoušejte raději adrenalinovoý zážitek na horských kolech. Navštívili jste už některý z českých bikeparků či singltreků? Pokud vám tyto cyklistické radosti zůstaly dosud utajené, podívejte se na základní přehled těch nejpopulárnějších moutainbikeových aktivit.

Foto: Pavel Křikava/Český svaz cyklistiky

Ilustrační obrázek.

Článek

Nadšenci do horských kol mohou využít, kromě běžných cyklotras v českých horách, také tzv. bikeparky či singltreky (označované též anglickým pojmem singletrack či singletrail).

Hranice mezi definicí bikeparku a singltreku není jasně definovaná. Oba typy horských cest se totiž se svými znaky prolínají či dokonce doplňují. Pro základní rozlišení obou typů sjezdů lze zohlednit jejich náročnost a využití daného treku různě širokým spektrem uživatelů.

Co je to singltrek?

Výrazně širší a rozmanitější skupinu cyklistů lze potkat na singltrecích. Singltrek je úzká cyklistická trať s různou úrovní obtížnosti. Zpravidla je jednosměrná, zasazená do přírodního prostředí a její velikost odpovídá šířce jednoho kola. Ač tomu tak většinou bývá, nemusí singltrek pokaždé vést pouze z kopce dolů.

Co je to bikepark?

Oproti tomu typickým znakem bikeparku je právě jízda směrem dolů. Bikeparky se často se svými stezkami nachází v blízkosti lanovek, které jezdcům pomáhají místo náročného výšlapu. Bikepark obsahuje větší množství adrenalinových překážek, jakými jsou skoky, klopené zatáčky, kamenné či kořenové pasáže či nejrůznější druhy lávek a mostů. Na jezdce taková trasa klade výrazně větší technické nároky, než tomu je u singltreků. Avšak i ty mohou dát cyklistovi slušně zabrat!

Kontrola MTB vybavení

Předtím, než se na adrenalinový zážitek vydáte, ujistěte se, zda vaše kolo splňuje patřičné parametry. Obecně platí, že pro označení horských kol se využívá zkratka MTB odkazující na anglická slova "mountain bike". Kola jsou dále dělena podle jejich použití s ohledem na náročnost terénu. Setkat se tak můžete s plně odpruženými koly či s koly bez zadního odpružení. K výběru vám budou například crosscountry, allmountain, enduro či downhillová kola. S výběrem či kontrolou vašich kol vám nejlépe poradí ve specializovaných cyklo prodejnách či půjčovnách.

Tipy na bikeparky v ČR

#NázevOblast
1.Bikepark ŠpičákŠumava
2.Bikepark Tanvaldský ŠpičákJizerské hory
3.Bikepark PolevskoLužické hory
4.Bikepark Dolní MoravaKrálický Sněžník
5.Bikepark LipnoLipno

Bikepark Špičák - Šumava

Jeden z nejpopulárnějších bikeparků se nachází na Šumavě ve svazích hory Špičák, která sahá do výšky 1206 m n.m. Jak uvádí stránky České mountainbikové asociace, jedná se o progresivně se rozvíjející areál, který jde svými novými těžšími trasami proti trendu zjednodušování sjezdů.

Bikepark Špičák je určen primárně pro freeride a downhill, dále zde najdete také singletrack i skill centrum vhodné pro začátečníky. Čekají vás tratě vedoucí přímo po sjezdovkách i skrz lesní pasáže. Traily jsou doplněné o dřevěné překážky, skoky, lávky i kameny, které ve své kombinaci nabízí sedm tras různé obtížnosti. Na stezce označené jako "Struggle" se jezdí také evropský sjezdový pohár.

Bikepark Tanvaldský Špičák - Jizerské hory

Jmenovce šumavského Špičáku tentokrát najdete na druhé straně republiky u městeček Tanvald a Smržovka v Jizerských horách. Lanovka vás zaveze do výšky 803 m nad mořem, ze které vedou 3 traily v celkové délce 8 kilometrů.

Trojlístek tras Bikeparku Tanvaldský Špičák je rozdělen dle náročnosti na modrý, červený a černý. Zálibu ve sjezdu tak ukonejší široká veřejnosti i zkušení bikeři. Lahůdkou je netradiční kamenná sekce vedoucí těsně kolem skály i rockgarden zatáčkou. V dolní části lanovky najdete také 55 m dlouhý "pump track".

Bikepark Polevsko - Lužické hory

Lužické hory nabízejí na Polevském vrchu, s výškou 627 m n.m., velmi oblíbený bikerský areál Polevsko. Celkem 6 km dlouhý sjezd se rozděluje a spojuje do 6 různých tratí, na jejichž start vás zaveze lyžařský vlek s háčkem na řídítka.

Sportovní klub Polevsko ve svém areálu postupně vybudoval svižné i mírné tratě. Ta začátečnická nese název Blottendorfská a zavede vás spíše po vrstevnicích polevských svahů, oproti tomu třem náročnějším stezkám vévodí trail s příznačným názvem "Hrobník". Jedná se o nejtěžší cestu se skokem z útesu bývalé poustevny Tillhäusel.

Bikepark Dolní Morava - Králický Sněžník

Bikepark Dolní Morava najdete také pod názvem Trail Park Dolní Morava na svazích vrchu Slamník v rámci Králického Sněžníku. Na start celkem 6 stezek, které se nachází u chaty Slamněnka, vás zaveze lanovka Sněžník. Kromě ohromujících trailů měřících dohromady 26.2 km vás mohou okouzlit i zbylé doplňkové aktivity v podobě Stezky v oblacích či nejdelší lávky na světě nesoucí název Sky Bridge 721. Ale zpět k cyklistice.

Relativně mladý areál při volbě svých tratí myslel na opravdu široké spektrum návštěvníků. Mlýnský a Selský trail je hodnocen jako lehký a příjemný pro celou rodinu. Cesty vás provedou krásným prostředím Přírodního parku Králický Sněžník a nabídnou výhledy do mlýnského či dolnomorvaského údolí.

Střední obtížnost pak hledejte na úsecích Selské Air line nebo v rámci Lesního trailu, ve kterém na cyklisty čekají skoky i klopenky, avšak se zpevněným a upraveným povrchem. Pořádný adrenalin si pak bikeři užijí na stezkách Mamutí trail a Downhill trail se skoky až 11 m dlouhými či čtyřmetrovým dropem.

Bikepark Lipno - Pošumaví

Nad největší tuzemskou vodní nádrží ční jeden z historicky nejstarších cyklistických areálů Bikepark Lipno, jenž své cesty přesunul z původní jihozápadní strany vrchu Kramolín na jeho severovýchodní část. Možnost, jak se na tento a vedlejší vrcholek s názvem Slupečný vrch dostat, je hned dvojí a to pomocí lanovek Jezerní a Promenádní.

V lipenském bikeparku na jezdce čekají tři trasy, z nichž je jedna pouze odjezdová a vede na parkoviště v Lipně nad Vltavou. Zbylé dvě měří dohromady 3 km - modrá je hodnocena jako lehká, červená je určena pro pokročilé bikery. Doplňkový je pak tzv. "Floutrejl Lipno" měřící 5 km, který využijí rodiny s dětmi i začátečníci.

Tipy na singltreky v ČR

#NázevOblast
1.Singltrek pod SmrkemJizerské hory
2.Rychlebské stezkyJeseníky
3.Singletrail Moravský krasJedovnické stezky a Mariánské údolí

Singltrek pod Smrkem - Jizerské hory

Nejpopulárnější síť trailů se nachází mezi Novým Městem pod Smrkem, Lázněmi Libverda a česko-polskou hranicí v Jizerských horách. Areál, jehož stezky měří 80 km, patří k nejlepším singlterkovým oblastem nejen v ČR, ale také v Evropě. Současně se jedná o jedno z nejstarších bikových center u nás.

Nástupních míst do spletité sítě stezek je hned několik. Tím hlavním je však Singltrek Centrum, které se nachází přímo v Novém Městě pod Smrkem. Proplétat se následně můžete 12 různými trasami, které jsou označeny dle své náročnosti pomocí barev od zelené po černou.

Zajímavostí je, že jména cest vycházejí z místopisných názvů. Setkat se tak můžete s traily jako je "Hřebenáč", který je vhodný pro rodiče s dětmi, zelený Rapický okruh, jenž tvoří kruhovou křižovatku směřující své jezdce na další trasy, nebo černá stezka "Hejnický hřeben", kterou si užijí primárně pokročilí jezdci.

Kromě nepřeberného množstvé pestrých tras nabízí Singltrek pod Smrkem také profeisonálně vybavené cyklistické zázemí, včetně servisů a půjčoven. Posledním lákadlem pak může být ocenění IMBA Rider Center, které tomuto areálu v roce 2011 udělila Mezinárodní organizace IMBA (International Mountain Bicycling Association).

Rychlebské stezky - Jeseníky

Na 70 km nejrůznějších trailů rozdělených do celkem 13 stezek čeká na bikery v oblasti vesničky Černá Voda v Jeseníkách, kde se nachází výchozí bod s názvem Rychlebské stezky - Základna. Pestrost tratí přináší dostatečné vyžití a zábavu náročným jezdcům i rodinám s dětmi. Nejen pro ně je také určena Bike škola.

Rychlebské stezky vedou krásnou přírodou po původních kamenných cestách, které odpovídají starým loveckým chodníkům. Najdete zde také nové trasy, které jsou předělané do moderních flow trailů. Úroveň jejich náročnosti opět odpovídá barvám zelené, modré, červené a černé. Stezky byly oceněny hned dvěma mezinárodními cenami - IMBA Riding centre a IMBA model trail awards.

Singletrail Moravský kras - Jedovnické stezky a Mariánské údolí

Singletrail Moravský kras spravuje dva areály s názvy Singletrail Jedovnické stezky a Singletrail Mariánské údolí. Starší ze sítě stezek s nástupním místem na Základně Jedovnice v Autokempu Olšovec tvoří celkem tři okruhy o celkové délce 28,5 km. První dva jsou označeny modrou a červenou barvou a jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Třetí okruh pak cílí na milovníky adrenalinu s úseky, které se vyznačují černou barvou.

O 30 km jižněji od Jedovnic se nachází Singletrail Mariánské údolí. Budoucím záměrem je oba cyklistické areály propojit. I zde najdete tři okruhy v délce 26,5 km, z nichž nejdelší a nejpohodvější měří 14 km a je označen jako rodinný. Další dva jsou určeny pro pokročilé bikery.

Reklama

Související témata:
Tipy na výlety