Hlavní obsah

Bikerka vysoudila přes 300 tisíc dolarů za neúčast na OH

WHEELING

Americká bikerka Susan Haywoodová vysoudila na národním cyklistickém svazu 319 000 dolarů (zhruba 6,2 miliónu korun) za svou neúčast na olympijských hrách v Aténách 2004. Soud jí dal zapravdu v tom, že organizace USA Cycling při stanovení nominace pochybila. Pře ovšem zřejmě ještě není u konce, svaz uvažuje o tom, že se proti rozsudku odvolá.

Článek

Spor se váže k období před aténskými hrami, kdy o místo v americkém týmu pro cross country bojovaly Haywoodová s Mary McConnelougovou. Měsíc před olympijskými hrami vyhlásil svaz vítězkou interního souboje Haywoodovou - o jediný bod.

Podle pravidel však měl svaz stanovit pořadí mezi oběma závodnicemi na základě žebříčku Mezinárodní cyklistické unie (UCI), k čemuž nedošlo. Výsledek jednoho závodu z roku 2003 totiž nebyl z neznámých důvodů do žebříčku UCI zahrnut a USA Cycling z něj udělila Haywoodové 15 bodů z vlastního rozhodnutí.

McConnelougová se tehdy proti tomu úspěšně odvolala a do Atén jela ona. V říjnu 2005 naproti tomu podala žalobu Haywoodová a po třech letech se tento týden dvoudenní soud konečně uskutečnil.

Porota přiznala bikerce 240 000 dolarů za "emocionální utrpení, ponížení, ostudu a ztrátu lidské důstojnosti" a 60 000 dolarů za "nepříjemnosti a nepohodlí". Zbytek jsou proplacené soudní poplatky.

Reklama

Související témata: