Hlavní obsah

Češi udrželi elitní desítku, Cape Epic ovládl bývalý parťák Kulhavého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm dní dřiny v překrásné jihoafrické divočině je u konce. Z celkového vítězství na Cape Epic, nejtěžšího závodu horských kol na světě, se raduje potřetí domácí Matthew Beers a podruhé Američan Howard Grotts, který svůj premiérový triumf slavil v roce 2018 s Jaroslavem Kulhavým. Česká dvojice Martin Stošek s Petrem Vakočem uhájila osmou příčku.

Foto: Nic Bothma, Reuters

Scenérie slavného závodu horských kol Cape Epic.

Článek

Beers s Grottsem udrželi vedení před Švýcarem Schurterem a Dánem Finim suverénně díky třetímu místu v závěrečné etapě. „Dnešek byl úžasný, krásný den na vyjížďku na horských kolech,“ culil se Grotts. „Už jsme jeli bez rizika a hlídali jsme si náskok,“ líčil.

Jihoafričan Beers získal žlutý trikot potřetí a obhájil loňské prvenství i před zraky rodičů a kamarádů. „Byli tu každý den a podporovali mě. Bláznivé pocity to znovu vyhrát,“ radovala se domácí hvězda, která si s parťákem v cíli vychutnávala zasloužený oslavný šampus. Vítěze za celých osm etap nepotkala větší krize ani vážnější technické problémy.

Foto: Nic Bothma, Reuters

Vítěz závodu Cape Epic Jihoafričan Matthew Beers v akci.

Nejlepší české duo Stošek s Vakočem mělo za úkol hlavně pomáhat svým lídrům Němci Seewaldovi a Švýcaru Stutzmannovi, kteří dojeli těsně za pódiem na čtvrté místě, i Češi ale brali konečnou osmou příčku pozitivně.

„Celkem spokojenost. Šli jsme do toho jako druhý tým, tedy bez větších ambicí, ale osmé místo bereme. Navíc jsme to zvládli bez pádů a výraznějších technických problémů,“ hodnotil v rozhovoru pro ČT sport Stošek. „Už jsem zapomněl, jak moc to bolí a jak moc je to náročné. Ale užil jsem si to a budu se sem chtít ještě vrátit,“ usmál se 31letý Vakoč.

Premiéru na slavném závodě prožili Lubomír Petruš s Karlem Hníkem, kteří útočili na elitní desítku. Potopila je však sobotní etapa, v níž je opakovaně trápily technické potíže a ztratili téměř 50 minut. „Smůla se na nás lepila. Navíc včera večer na mě přišly střevní potíže, moc jsem toho nenaspal. Ale ještě jsme zabojovali,“ oceňoval Hník.

V závěrečné etapě debutanti dojeli na dvanácté pozici a v konečném pořadí se posunuli na šestnáctou příčku. „Nic jsme nevzdali, absolvovali jsme to důstojně. Na první účast hodně dobrý,“ pochvaloval si Hník. „Na tohle rozhodně nezapomenu. Super,“ radoval se Petruš.

Pro třetí český tým Jaroslava Kulhavého a Filipa Adela skončil závod už po čtvrteční etapě, v níž 39letý olympijský šampion a trojnásobný šampion Cape Epic spadl a zlomil si klíční kost.

Cape Epic, 7. etapa – 67 km:
1. Schneller (Něm.), Huber (Švýc.) 2:52:08
2. Rabensteiner, Porro (oba It.) +2:16
3. Beers (JAR), Grotts (USA) 3:08
...12. PETRUŠ, HNÍK +9:43
21. STOŠEK, VAKOČ (všichni ČR) +14:53
Konečné pořadí:
1. Beers, Grotts 25:22:17
2. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +11:07
3. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) +11:36
...8. STOŠEK, VAKOČ +1:12:06
16. PETRUŠ, HNÍK +1:54:25
KULHAVÝ, ADEL nedokončili

Reklama