Hlavní obsah

Za kulisami Cape Epic: Vstávání i ve čtyři ráno, kopa jídla a pozor na dikobrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm dobrodružných dní v náročných podmínkách Jihoafrické republiky. Cape Epic je nejtěžším a nejslavnějším etapovým závodem horských kol. Jak to vypadá za jeho kulisami? Běžným dnem bikerů vás provede dvojice z týmu Superior Jaroslav Kulhavý a Filip Adel, kteří však kvůli zlomenině klíční kosti olympijského šampiona museli po čtvrteční etapě odstoupit.

Foto: Nic Bothma, Reuters

Cape Epic je nejnáročnějším etapovým závodem horských kol na světě.

Článek

Závodní den začíná pro cyklisty ještě za tmy. „Vstáváme ve 4:45, když máme delší cestu na start, tak i ve čtyři ráno. Je to trochu extrém,“ připouští 39letý Kulhavý. Zásadní je samozřejmě pořádná výživa. „Ráno si dávám čaj, vločky s banánem a arašídovým máslem. Taky dvě vejce, tousty se šunkou a sýrem. Porce je solidní, ani na to nemám chuť, ale bez vydatné snídaně bych etapu nezvládl,“ vysvětluje Adel.

Následně dolaďují detaily na kolech a vyrážejí na start etapy. „Ještě ve tmě, to není ideální,“ ví Kulhavý. Když se jim navíc „povede“ takový kousek jako ve čtvrtek, kdy cestou na závodiště autem přejeli dikobraza a píchli pneumatiku, mají o stres postaráno hned po ránu.

Etapy začínají už v sedm ráno. Cyklisté s sebou berou nářadí na drobné opravy, energetické gely i tyčinky a dva bidony, přičemž další můžou nabrat na občerstvovacích stanicích. „Byl jsem zvyklý, že se na feed zónách normálně zastavilo, ale to se poslední roky změnilo a jede se v neskutečném tempu. Já toho během etapy ani moc nesním, ale hydratace je zásadní,“ poodkrývá zákulisí Kulhavý, trojnásobný vítěz závodu.

Foto: Superior

Jaroslav Kulhavý (vlevo) s Filipem Adelem na závodě Cape Epic.

Bikeři musí zdolat obvykle přibližně kolem 70 až 90 kilometrů náročné zaprášené trati až ve čtyřicetistupňových vedrech. Do finiše dojíždějí kolem jedenácté hodiny dopoledne. „A hned v cíli začíná regenerace. Dáme si nápoj a aspoň trochu se umyjeme, to je základ. Pak se ještě dvacet minut vyjíždíme v klidnějším tempu,“ líčí Adel.

Pak se zkušené české duo přesouvá na ubytování. „Letos jsme udělali novinku. Vždy jsme pronajali nějaký barák v okolí. Přece jen je to lepší než na závodišti. Tam je navíc taková tradice, o půl páté ráno prochází závodištěm borec s dudami. Když člověk chce zariskovat a vyspat se o hodinu dýl, tak ho stejně vzbudí,“ culí se Kulhavý.

Celé odpoledne pak pokračuje regenerační proces. „Na ubytování se konečně osprchujeme, dáme si masáž na válci nebo pomocí masážní pistole a pořádné jídlo,“ odkrývá Adel. Právě kolem jídla se točí zbytek dne. „Je potřeba doplnit i spoustu tekutin, protože výdej energie je extrémní,“ ví Adel.

„Také řešíme i materiál. Jestli kolo fungovalo, co se na tom má udělat, jestli dát nové obutí na další etapu,“ líčí Kulhavý. „Připravujeme i bidony na další den a energetické tyčinky. A hlavně se schováváme před sluncem. Je potřeba pošetřit co nejvíce sil, aby byl člověk hned ráno zase fit,“ doplňuje ho týmový parťák.

Proto je nutné brzy zalézt do postele a pořádně se prospat. „Poslední jídlo si dáváme asi v šest. Po pár dnech teda sáhnu i po slané bramboře, protože sladkých gelů už je moc a žaludku to nesedí,“ usmívá se Kulhavý. „A pak už se snažíme co nejdřív zalehnout,“ dodává Adel.

Zatímco pro nejzkušenější české duo Cape Epic skončilo kvůli zranění Kulhavého předčasně, zbylé české dvojice pokračují v boji o elitní desítku. Martin Stošek s Petrem Vakočem v pátek dojeli jedenáctí a v průběžném pořadí klesli na devátou příčku, debutanti Lubomír Petruš s Karlem Hníkem se i přes šestnácté místo posunuli v celkovém pořadí na jedenáctou pozici.

Foto: Nic Bothma, Reuters

Lídr závodu Cape Epic Jihoafričan Matthew Beers v akci.

Vítězstvím v etapě si žlutý trikot upevnil Jihoafričan Beers s Američanem Grottsem, kteří drží před Švýcarem Schurterem a Dánem Finim takřka tříminutový náskok. Dvacátý ročník závodu vyvrcholí v neděli ve Stellenboschi.

Cape Epic, 5. etapa – 70 km:
1. Beers (JAR), Grotts (USA) 2:46:09
2. Seewald (Něm.), Stutzmann (Švýc.) +12
3. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +57
...11. STOŠEK, VAKOČ +9:58
16. PETRUŠ, HNÍK (všichni ČR) +12:25
Průběžné pořadí:
1. Beers, Grotts 18:40:13
2. Schurter, Fini +2:57
3. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) +8:43
...9. STOŠEK, VAKOČ +45:25
11. PETRUŠ, HNÍK +58:59

Reklama