Hlavní obsah

Obrovská smůla pro Kulhavého. Do cíle dojel i se zlomeninou, ale na Cape Epic končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zrádné nástrahy nejtěžšího závodu horských kol na světě bohužel doplatil i český biker Jaroslav Kulhavý. Ten při své pravděpodobně poslední účasti na Cape Epic prodělal ve 4. etapě nepříjemný pád. Do cíle ve dvojici s Filipem Adelem sice finišoval na 14. místě, jenže následné vyšetření bylo nemilosrdné. Zlomená klíční kost. „Už mi přijde, že jen foukne vítr a mám něco zlomeného. Asi už fakt stárnu, mám papírové kosti,“ líčil s nadhledem 39letý legendární cyklista.

Čtvrtá etapa Cape Epic byla pro Jaroslava Kulhavého s Filipem Adelem tou posledníVideo: Superior

 
Článek

Start se českému duu příliš nevydařil, Kulhavý navíc musel dvakrát dofukovat přední kolo, s o to větším rizikem se pak v závěrečném sjezdu snažil mazat ztrátu. „Přitom mi přišlo, že nic nehrozí, a ještě jsem Filipovi říkal, že může zrychlit,“ vzpomínal rodák z Ústí nad Orlicí. „Bylo to jen nevinné uklouznutí, jakých jsem měl v životě desítky,“ popisoval.

Podobný pád prodělal Adel v pondělí, tentokrát si však Kulhavý odnesl daleko horší následky. „Zvedl jsem se a pokračoval, po chvíli už jsem ale věděl, že to je zlomené. Vždyť druhý klíček jsem si zlomil před půl rokem,“ připomněl Kulhavý, že ho stejné zranění potkalo nedávno.

Přesto se odmítl vzdát a s bolestivou grimasou dojel závěrečných deset kilometrů. „Ještě jsem se snažil jet, co to dalo. Ale věděl jsem, že jak ze mě spadne adrenalin, bude bolest o dost horší. Ještě než jsme projeli cílem, tušil jsem, že to je pro nás konec,“ připustil Kulhavý. „Mrzí mě to hlavně kvůli Filipovi, ale i celému týmu Superior, který nám dal do závodu maximální podporu,“ litoval olympijský šampion z Londýna.

Pro zkušenou dvojici je předčasný konec o to větší škoda, protože její výkony šly s průběhem závodu nahoru. „První dvě etapy byly slabší, teď jsme se zlepšovali, a v celkovém pořadí dokonce skočili do top patnáctky. Tím to bohužel končí,“ smutnil Kulhavý.

Už před závodem avizoval, že letošní ročník Cape Epic je nejspíš jeho posledním a že si jen na chvíli odskočil ze sportovního důchodu. „A tohle zranění mě ještě víc přesvědčuje, abych sebe i své tělo konečně hodil do klidu. V neděli mě čeká třetí operace zlomeniny za posledních šest měsíců. Je to samozřejmě demotivující, protože sport už pro mě není stoprocentní priorita a musím si na něj brát čas z ostatních aktivit,“ vysvětloval. „Proto už nemůžu slíbit ani sobě, ani partnerům, že se zvládnu naplno připravit,“ uvědomoval si.

Smutný byl pochopitelně i Adel. „Je to velké zklamání, ale naštěstí pád nedopadl hůř, kosti se zahojí. Jarda paradoxně spadl v místě, které nebylo až tak nebezpečné. Můj pondělní karambol byl dost podobný. Stačí chvilková nepozornost a oblaka prachu s kluzkým povrchem udělají svoje. Bohužel i tohle je Cape Epic,“ hořce se pousmál mladší z jezdců.

Foto: Superior

Jaroslav Kulhavý (vpravo) a Filip Adel při dojezdu 4. etapy Cape Epic

Čtvrtá královská etapa musela být kvůli vražedným podmínkám o patnáct kilometrů zkrácena. „Rozumné rozhodnutí, bylo šílené vedro, ve stínu klidně 39 stupňů. I přes zkrácení to byla dost náročná etapa,“ mínil Adel.

Z českých dvojic si nejlépe vedli nováčci Lubomír Petruš s Karlem Hníkem, kteří poprvé pronikli do elitní desítky, obsadili devátou pozici. Martin Stošek s Petrem Vakočem drží osmé místo v celkovém pořadí.

Etapu ovládl hvězdný Švýcar Nino Schuter s Dánem Sebastianem Finim, kteří v průběžných výsledcích ztrácí dvě minuty na vedoucí dvojici Jihoafričana Beerse a Američana Grottse.

Cape Epic, 4. etapa – 73 km:
1. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +3:22:39
2. Beers (JAR), Grotts (USA) stejný čas
3. Seewald (Něm.), Stutzmann (Švýc.) +1:10
...9. PETRUŠ, HNÍK +12:06
13. STOŠEK, VAKOČ +14:07
14. KULHAVÝ, ADEL (všichni ČR) +18:21
Průběžné pořadí:
1. Beers, Grotts 15:54:04
2. Schurter, Fini +2:00
3. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) +5:03
...8. STOŠEK, VAKOČ +35:27
12. PETRUŠ, HNÍK +46:34
15. KULHAVÝ, ADEL +1:08:08

Reklama