Hlavní obsah

Česká paráda na Giru. Vacek po úniku dosáhl na životní úspěch

Česká cyklistika slaví parádní úspěch. Karel Vacek útočil v náročné 7. etapě Gira d'Italia na prvenství, nakonec po dlouhém úniku tříčlenné skupiny dojel druhý za Italem Davidem Baisem. Český závodník stáje Corratec, jenž byl původně jen náhradníkem, díky tomu dosáhl životního úspěchu. Průběžné vedení dál drží Nor Andreas Leknessund.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Český cyklista Karel Vacek před Simonem Petillim a Davidem Baisem v sedmé etapě Gira.

Článek

"Ještě to pořád vstřebávám, protože je to můj první závod Grand Tour. Je to záchrana života, protože to pro mě bylo poslední roky fakt těžké. Bylo to opravdu utrpení a je to strašné zadostiučinění za všechno to strašné úsilí v tréninku a ve všem," uvedl Vacek v nahrávce pro média.

Dvaadvacetiletý Vacek se téměř od počátku 218 kilometrů dlouhé etapy, během které museli jezdci nastoupat více než 4000 výškových metrů, držel v úniku. Vedoucí trojice si vypracovala až dvanáctiminutový náskok, nakonec dojela do cíle tři minuty před pelotonem.

V závěrečném dlouhém stoupání na náhorní plošinu Campo Imperatore s velmi příkrou závěrečnou částí se Vacek přetahoval s Baisem a dalším Italem Simonem Pitillim. Nejvíce sil měl ve finiši Bais a dojel si pro premiérový etapový triumf na Grand Tour.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Karel Vacek útočil v náročné 7. etapě cyklistického Gira d'Italia na prvenství, nakonec dojel druhý.

"Je to brutální, a je to hlavně hrozná bolest. Spadl mi takový kámen ze srdce, že podle mě tam na tom kopci musela spadnout lavina. Pro mě je druhé místo vítězství," uvedl Vacek. "Ke konci jsem i odpadal, ale prostě ta vůle a to, co člověk dokáže, je opravdu neskutečné," dodal.

V čele hlavní skupiny dorazil do cíle favorit závodu Remco Evenepoel, který se oklepal ze dvou středečních pádů. V průběžném pořadí zůstal Belgičan druhý, na Leknessunda dál ztrácí 28 sekund.

Sobotní osmá etapa z Terni do Fossombrone je kopcovitá a měří 207 km. Velkou příležitostí pro Evenepoela vrátit se do čela průběžného pořadí by měla být nedělní druhá časovka.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 7. etapa (Capua - Gran Sasso d'Italia, 218 km):
1. Bais (It./EOLO-Kometa) 6:08:40
2. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -9
3. Petilli (It./Intermarché-Circus-Wanty) -15
4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step)
5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)
6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) všichni -3:10
...39. HIRT -3:50
154. ČERNÝ (oba ČR/Soudal-Quick-Step) -30:05.
Průběžné pořadí:
1. Leknessund (Nor./DSM) 29:02:38
2. Evenepoel -28
3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30
4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00
5. Roglič -1:12
6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26
...60. HIRT -23:09
92. K. VACEK -41:32
143. ČERNÝ -1:16:34

Reklama

Související témata: