Hlavní obsah

Pedersen triumfem na Giru zkompletoval sbírku etapových vavřínů z Grand Tour

Dánský cyklista Mads Pedersen vyhrál v hromadném spurtu 6. etapu Gira d'Italia a po triumfech na Tour de France a Vueltě zkompletoval svoji sbírku etapových vavřínů ze závodů Grand Tour. Ve finiši dnes porazil domácího Jonathana Milana a Němce Pascala Ackermanna. Růžový dres lídra udržel Nor Andreas Leknessund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mads Pedersen vyhrál v hromadném spurtu 6. etapu Gira d'ItaliaVideo: sntv

 
Článek

Smolně skončila 162 km dlouhá etapa se startem i cílem v Neapoli pro Australana Simona Clarkea a Itala Alessandra De Marchiho, jejichž pokus o únik skončil těsně před cílem. Dvojici uprchlíků, kterým se podařilo hlavnímu poli ujet v prostřední, kopcovité části etapy, peloton pohltil zhruba 200 metrů před finišem. Oba pak projeli cílem v objetí.

Ještě 25 km před cílem mělo duo více než dvouminutový náskok. "Bylo to hodně těsné, dlouho nebylo snadné je chytit. Vedli o dvě minuty a museli jsme (do stíhačky) nasadit všechny, kteří byli k dispozici. Asi 300 metrů před cílem jsme je dostihli. Je mi jich vážně líto," uvedl Pedersen.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Dán Mads Pedersen po triumfu v 6. etapě Gira d'Italia.

Šestatřicetiletý Clarke měl přitom rovněž šanci stát se jedním z cyklistů, kteří dokázali alespoň jednou triumfovat na každém ze závodů Grand Tour. Přijít o výhru s cílovou páskou na dohled je podle něj zničující. "Není příjemné prohrát takhle... Asi bych byl radši dostižen 10 kilometrů před cílem než 200 metrů. Nemůžete vyhrát všechno, ale když to nezkusíte, nikdy nevíte. Potřebovali jsme ještě deset patnáct sekund," řekl Australan.

V hlavním poli dojel do cíle i jeden z horkých favoritů Remco Evenepoel, který do etapy odstartoval potlučený ze dvou středečních pádů. Třiadvacetiletý Belgičan má podle lékaře týmu Soudal-Quick Step na zádech velký hematom a zranění křížové kosti, v celkovém pořadí ale dál drží druhé místo s odstupem 28 sekund za Leknessundem.

V pelotonu spurtoval na 25. místě dnes nejrychlejší český cyklista Karel Vacek. Josef Černý a Jan Hirt, stájoví kolegové Remca Evenepoela, dojeli s více než tříminutovým odstupem na čelo.

V pátek čeká cyklisty náročná vrchařská prověrka. Během 218 km dlouhé etapy nastoupají více než 4000 výškových metrů do cíle na náhorní plošině Campo Imperatore. Poslední stoupání je dlouhé 26,5 km s velmi příkrou závěrečnou částí.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (Neapol - Neapol, 162 km):
1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) 3:44:45
2. Milan (It./Bahrajn Victorious)
3. Ackermann (Něm./SAE Team Emirates)
4. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck)
5. Gaviria (Kol./Movistar)
6. Matthews (Austr./Jayco-AlUla)
...25. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) všichni stejný čas
98. ČERNÝ 3:04
108. HIRT (oba ČR/Soudal-Quick-Step) -3:22.
Průběžné pořadí:
1. Leknessund (Nor./DSM) 22:50:48
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -28
3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30
4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00
5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:12
6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26
...72. HIRT-22:29
132. K. VACEK -44:40
142. ČERNÝ -49:39

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články