Hlavní obsah

České duo bojovalo o přežití, lídři už jsou blízko k celkovému prvenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předposlední etapa slavného závodu horských kol Cape Epic českým párům nesvědčila. Nováčci Lubomír Petruš s Karlem Hníkem finišovali v elitní kategorii mezi posledními s téměř 50minutovou ztrátou, trápil se i Petr Vakoč, ve dvojici s Martinem Stoškem skončili devatenáctí. Lídři závodu, Jihoafričan Matthew Beers a Američan Howard Grotts se vítězstvím výrazně přiblížili celkovému prvenství.

Foto: Nic Bothma, Reuters

Lídři závodu Cape Epic v akci, vepředu Jihoafričan Matthew Beers, vzadu Američan Howard Grotts.

Článek

Vakoč se Stoškem v úvodu opět pomáhali svým týmovým parťákům, Němci Seewaldovi a Švýcaru Stutzmannovi, kteří nakonec finišovali čtvrtí. „Martin měl super start, mohl klukům pomoct, já moc ne. První půlku jsem ještě jel slušné tempo a jeli jsme kolem desátého místa. Posledních 40 kilometrů mi ale úplně došlo,“ líčil v rozhovoru pro ČT sport 31letý Vakoč.

„Znovu problémy s dýcháním, asi jsem se v minulých dnech dost nadýchal prachu, byl jsem bez energie. Takový boj o přežití,“ popisoval. „Byla to opět velmi náročná etapa. Cítil jsem se podobně jako včera. A když se člověk začne trápit, už se to špatně otáčí zpátky do pozitivního,“ mínil.

Postupně se tak česká dvojice pořadím propadala. „Otočil jsem se a Petr tam z ničeho nic nebyl. Bál jsem se, jestli nemá defekt, ale byl jenom prázdný. Snažil jsem se ho na rovinách táhnout a stále ho povzbuzovat. Tohle se stává, jindy mám zase krize já,“ řekl Stošek. „Dal jsem mu všechny gely, pak jsem měl hlad, tak jsem musel zastavil na colu,“ usmál se.

V Jihoafrické republice se pro sobotní klání výrazně změnily podmínky, před startem totiž zapršelo. „Po čtrnácti dnech totálních veder jsme nebyli zvyklí na kluzký povrch,“ připustil Stošek.

Díky odstoupení jednoho ze soupeřů se nejlepší česká dvojice v celkovém pořadí přesto posunula z devátého na osmé místo. „Těšíme se na poslední etapu a už to bude za námi,“ doplnil Strošek. Petruš s Hníkem kvůli velké ztrátě klesli z jedenácté na sedmnáctou příčku. Jaroslav Kulhavý s Filipem Adelem museli kvůli zlomenině klíční kosti olympijského šampiona odstoupit po čtvrteční etapě.

Cape Epic, 6. etapa – 87 km:
1. Beers (JAR), Grotts (USA) 3:46:48
2. Rabensteiner, Porro (oba It.) +41
3. Becking (Niz.), Alleman (Bel.) +1:50
...19. STOŠEK, VAKOČ +14:56
42. PETRUŠ, HNÍK (všichni ČR) +48:51
Průběžné pořadí:
1. Beers, Grotts 22:27:01
2. Schurter (Švýc.), Fini (Dán.) +9:22
3. Becking, Alleman +10:33
...8. STOŠEK, VAKOČ +1:00:21
17. PETRUŠ, HNÍK +1:47:50

Reklama