Hlavní obsah

Contador má po pádu na Tour sedřené koleno, Froome se zastavil v trávě. Kreuziger je dál čtvrtý

Gap
Aktualizováno

Oba největší favorité letošní Tour de France, Chris Froome a Alberto Contador, měli v závěru 16. etapy problémy. Španělský cyklista ve sjezdu do Gapu spadl, Froome za ním zpanikařil a vjel do trávy. Ztrátu však dokázali dohnat a v pořadí se nic nezměnilo. Roman Kreuziger přijel do cíle ve skupině se všemi favority a zůstává na čtvrtém místě, středeční horská časovka však může pořadím zamíchat.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Portugalec Rui Alberto Costa z týmu Movistar vyhrál 168 kilometrů dlouhou úterní etapu Tour de France.

Článek

„Je hrozně těžká. Ráno si jí pojedeme celou projet. Chce to dobře rozvrhnout síly," uvedl ke středeční časovce Čech ze stáje Saxo-Tinkoff.

Úterní etapu vyhrál Portugalec Costa z úniku početné skupiny, kterou nechal peloton s favority jet, protože závodníci v ní nikoho neohrožovali. Jezdec Movistartu nakonec slavil prvenství po sólovém nástupu v závěru, Froome a spol. dorazili do cíle s mankem 11:08 min.

„Dá se říct, že se dnes jely dva závody v jednom," uznal Kreuziger. V posledním kopci se z hlavního pole odpoutala skupina všech největších favoritů. Kreuziger i Contador, parťáci z týmu Saxo-Tinkoff, zkoušeli několikrát nástupy. „Ale spíš kvůli Mollemovi," zmínil český cyklista průběžně druhého Nizozemce z Belkinu. „Jednu chvíli tam sotva visel, tak jsme ho chtěli utrhnout," prozradil.

Froome se svým dvorním domestikem Portem nástupy chytali, i když se Australan v jednu chvíli trochu propadl. „Po volnu se občas dá někdo nachytat, každý na tom nemusí být úplně dobře," říkal Kreuziger.

Contador letos podruhé skončil na zemi

„Ukázali jsme, že dokážeme dostat pod tlak i Froomeho. Roman i Alberto ho chtěli izolovat v posledním kopci a něco zkusit ve sjezdu. Alberto bohužel spadl, ale nic vážného se mu nestalo. I tak zaslouží kluci pochvalu," uvedl sportovní ředitel týmu Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi.

„Alberto v tom sjezdu lehl z první pozice, Froome byl hned za ním," popsal inkriminovaný moment Kreuziger. „Já je jen objel a zůstal jsem v první skupině pro případ, že by se tam něco dělo. Chtěli jsme čekat, jenže Quintana nesmyslně nastoupil. Tohle se absolutně nedělá, ale nemohli jsme ho nechat jet. Naštěstí to kluci zezadu sjeli a pak už bylo jasné, že nikdo nic nevymyslí," prohlásil český závodník.

Contador vyvázl z pádu s odřeným pravým kolenem a loktem. Je to už podruhé na letošní Tour, kdy skončil na zemi. „Zítra budu v pohodě, musím koleno hodně ledovat," přiznal Contador. „Dnes jsme na konci něco zkusili, a i když to nevyšlo, mám dobrý pocit. Moje nohy jsou lepší. Nevím, jestli vyhrajeme, ale lidi u televize si to určitě užijí. Věřím, že jsem schopen něco velkého předvést," dodal španělský cyklista.

Froome atak Contadora ve sjezdu příliš nechápal. „Jel tam na hraně. V zatáčkách hrozně riskoval, do jedné z nich najel příliš rychle a spadl přede mnou. Já vyjel mimo silnici, musel jsem vycvaknout nohy z pedálů a sotva jsem to ustál. Měl jsem štěstí, že se mnou zůstal Richie Porte a dotáhl mě zpátky. Byl dnes neskutečný, odrážel všechny ataky," pochválil Chris Froome týmového kolegu.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 16. etapa: Vaison-la-Romaine - Gap (168 km):
1. Costa (Portug./Movistar) 3:52:45
2. Riblon (Fr./AG2R)
3. Jeannesson (Fr./FDJ)
4. Coppel (Fr./Cofidis)
5. Klöden (Něm./RadioShack) všichni -42
6. Dumoulin (Niz./Argos) -1:00
7. Astarloza (Šp./Euskaltel) -1:01
8. Gilbert (Belg./BMC)
9. Meyer (Austr./Orica)
10. Navardauskas (Lit./Garmin) všichni -1:04
31. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -11:08
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 65:15:36
2. Mollema (Niz./Belkin) -4:14
3. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -4:25
4. Kreuziger -4:28
5. Quintana (Kol./Movistar) -5:47
6. Ten Dam (Niz./Belkin) -5:54
7. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -7:11
8. Fuglsang (Dán./Astana) -7:22
9. Péraud (Fr./AG2R) -8:47
10. D. Martin (Ir./Garmin) -9:28

Reklama

Související témata: