Hlavní obsah

Start litevského páru v ruské show vyvolal bouři nevole! Prezident okamžitě reagoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litevský prezident Gitanas Nauseda s okamžitou platností zbavil vysokých státních ocenění bývalý taneční pár Margarita Drobiazková, Povilas Vanagas. Důvodem byla jeho účast v krasobruslařské show v Soči, kterou organizuje ruská olympijská šampionka Taťana Navková, manželka mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Foto: Profimedia.cz

Elitní litevský krasobruslařský pár Margarita Drobiazková, Povilas Vanagas během taneční show v Rusku.

Článek

Vystoupení někdejšího úspěšného litevského tanečního páru v Rusku během probíhající války na Ukrajině vyvolalo u mnohých šok. Prezidentská kancelář nyní informovala o tom, že oběma krasobruslařům bude odebrán řád, jenž jim byl propůjčen v roce 2000 po bronzu na MS v Nice. Hlava pobaltské země začleněné v EU i NATO svoje rozhodnutí údajně učinila na základě doporučení litevské Rady pro státní vyznamenání.

„Už dost! Nepochybuji o tom, že oba byli vynikající sportovci, ale svou službu Litvě, za kterou získali v roce 2000 oceněni, zastínili svým cynickým činem. Účastnit se show na území agresora během války na Ukrajině je v nejlepším případě politická slepota. V tom nejhorším pak plivli na památku všech obětí ruské invaze," napsal Nauseda na svém facebookovém účtu.

Litevský parlament současně vyzval k diskuzi o případném legislativním kroku odebrání občanství Drobiazkové, které jako rodačka z Moskvy obdržela v roce 1993. Spolu s Vanagasem, jehož si o sedm let později vzala za manžela, reprezentovali Litvu na pěti olympijských hrách a řadě kontinentálních i světových šampionátů. Krasobruslařský pár  kariéru na vrcholové úrovni ukončil v roce 2006 a žije dlouhodobě v Rusku, jehož vojska od 24. února operují na Ukrajině.

Minulý měsíc Ukrajinský olympijský výbor kvůli účasti na exhibici na ruském území zbavil funkce místopředsedy tamního krasobruslařského svazu Viktora Petrenka, olympijského vítěze z Albertville z roku 1992.

Reklama

Související témata: