Hlavní obsah

Dostal volnou ruku od lídra a porazil všechny včetně dvojčete. Nemám slov, rozplývá se Adam Yates

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich cyklistické cesty se v posledních letech rozdělily, teď se však dvojčata Adam a Simon Yatesovi potkala na vrcholu nejslavnějšího cyklistického závodu planety. Úvodní etapu 110. ročníku Tour de France okořenil jejich souboj o etapové prvenství. Nakonec se radoval o pár minut starší Adam.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Adam Yates se raduje z vítězství v 1. etapě 110. ročníku Tour de France.

Článek

Klasikáři úvodní etapu s 3300 výškovými metry nepřežili a o vítězství si to rozdali skutečně ti nejlepší vrchaři. V jednu chvíli už v čele řádili největší favorité Tadej Pogačar s Jonasem Vingegaardem. Ale zrodilo se překvapení.

Po posledním krátkém, ale prudkém stoupání na Cote de Pike využil situace Pogačarův týmový kolega z SAE Team Emirates Adam Yates. „Snažili jsme se připravit pozici pro Tadeje, ale v klesání jsem dostal možnost využít protivětru," popisoval 30letý Brit, jak se utrhl čelní skupině.

A jeho nástup zachytil jen Simon Yates. Dvojče, v tu chvíli však hlavní rival. „Adam dojel na vrchol, kývl na Pogačara, jestli může odjet. A tak jel a já mu šel do háku," líčil závodník australské stáje Jayco AlUla.

Bratrská dvojice v posledních osmi kilometrech spolupracovala a navyšovala náskok. „Jeli jsme pospolu, ani jsem na první dobrou nevěděl, jestli s ním mám spolupracovat, ale do vysílačky mi dali pokyn, že mám volnou ruku," ocenil Adam.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Adam Yates díky vítězství v 1. etapě získává žlutý trikot pro lídra Tour de France.

Žlutý trikot na Tour de France už sice před třemi lety čtyři dny oblékal, ale ještě nikdy nevyhrál etapu na Grand Tour. Na rozdíl od o něco úspěšnějšího sourozence Simona, který má už dva etapové vavříny na Staré dámě, šest na italském Giru a dva na španělské Vueltě, kde zvítězil i celkově.

„Věděl jsem, že je na tom opravdu dobře, trénovali jsme spolu," připustil Adam, jenž však měl více sil a v cílovém stoupání bratrovi poodjel. „Bylo nádherné spolu přijíždět do cíle. Jsem rád, že jsem se ho udržel, protože mi v jeden moment málem ucuknul," zasmál se vítěz úvodní etapy. „Netuším, co mám říct," těžko hledal slova v emocích.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Simon Yates dojel druhý za dvojčetem Adamem.

Se smíšenými pocity o pár sekund později dojel do cíle Simon. „Jsem za Adama rád, ale taky jsem chtěl vyhrát. Ale chytil jsem křeče v dojezdu," popisoval. O etapový triumf tak bude bojovat v dalších etapách, zatímco Adam se bude soustředit na práci pro favorita Tadeje Pogačara, jenž dojel třetí.

„Tadej je náš lídr a plán se nemění, makám pro něj. Někteří trochu zpochybňovali, proč nejedeme na dva lídry. Ale tímhle způsobem můžu dostávat konkurenci pod tlak," vysvětloval Adam Yates, který přijel na Tour ve skvělé formě, ale nemá v plánu promluvit do bojů o celkové vítězství.

Už v první etapě si ale splnil sen. Navíc okořeněný tím, že porazil své dvojče. Takový příběh by nejspíš nenapsal, kdyby stále závodili za stejný tým, což platilo vlastně celou jejich profesionální kariéru.

Od začátku byli věrní australské stáji Orica, za kterou, leč pod jiným názvem, jezdí Simon dodnes. Adam se vydal do větších týmů. Dva roky strávil v Ineosu, teď přesedlal do týmu hvězdného Tadeje Pogačara. Ačkoliv má plnit roli domestika, díky tomu, že dostal od vedení volnou ruku, už nemusí závidět svému dvojčeti pocit z vítězství na Tour de France.

Reklama