Hlavní obsah

Dráhař Kelemen nepostoupil na MS do semifinále keirinu

Apeldoorn

Cyklista Pavel Kelemen nepostoupil na dráhovém mistrovství světa v Apeldoornu do semifinále keirinu a obsadil dělené 13. místo. Loni byl šestadvacetiletý český reprezentant ve finále této disciplíny na světovém šampionátu pátý, v roce 2015 se v keirinu stal mistrem Evropy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Kelemen na archivním snímku.

Článek

Kelemenovi postup pokaždé unikl jen velmi těsně. V prvním kole dojel na druhém místě se ztrátou 27 tisícin sekundy za vítězem své jízdy, v opravách byl rovněž druhý s odstupem 34 tisícin. Z každé jízdy se přitom do semifinále kvalifikoval pouze vítěz.

"Kelemena přímo přede mnou v první jízdě zavřel Brit Jack Carlin a zatlačil ho na chodník. Musel se znovu rozjíždět, což mu v cíli chybělo," uvedl trenér českých sprinterů Petr Klimeš. Podobný průběh měla i Kelemenova opravná jízda, kdy jej vytlačil španělský závodník Juan Peralta.

Český tým v obou případech požádal o přezkoumání jízdy videorozhodčím. Ten ale výsledky nezměnil. "Takový je keirin. Mám slušnou formu, cítil jsem se v pohodě, bohužel to výsledkově nedopadlo podle představ. Dívám se dopředu, chtěl bych uspět v kvalifikaci na olympijské hry," uvedl Kelemen.

V opravných jízdách byl vyřazen i další český dráhař David Sojka, v semifinále chyběl také obhájce titulu Azizulhasni Awang z Malajsie. Loňského bronzového medailistu z keirinu Tomáše Bábka na šampionát nepustila zlomená klíční kost. Ve finále se prvního velkého triumfu po dvou stříbrech dočkal Kolumbijec Fabián Puerta.

Ve finále stíhacího závodu družstev zvítězili Britové téměř o dvě vteřiny nad Dánskem, tutéž disciplínu žen ovládla čtveřice Američanek. Mistrem světa ve scratchi se stal Bělorus Jevgenij Koroljuk, Jiří Hochmann závod nedokončil.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Apeldoornu (Nizozemsko):
Muži:
Keirin:
1. Puerta (Kol.),
2. Kawabata (Jap.),
3. Levy (Něm.),
...
13. Kelemen,
25. Sojka (oba ČR) - vyřazeni v opravách.
Scratch:
1. Koroljuk (Běl.),
2. Scartezzini (It.),
3. Scotson (Austr.),
...Hochmann (ČR) nedokončil.
Stíhací závod družstev:
finále:
Velká Británie (Clancy, Emadi, Hayter, Tanfield) 3:53,389 - Dánsko (Larsen, Johansen, Madsen, Von Folsach) 3:55,232,
o 3. místo:
Itálie (Consonni, Bertazzo, Ganna, Lamon) 3:54,606 - Německo (Schomber, Gross, Reinhardt, Thiele) 3:56,594.
Ženy:
Stíhací závod družstev:
finále:
USA (Valenteová, Catlinová, Dygertová, Geistová) 4:15,669 - Velká Británie (Archibaldová, Barkerová, Kennyová, Nelsonová) 4:16,980,
o 3. místo:
Itálie (Balsamová, Paternosterová, Valsecchiová, Guderzová) 4:20,202 - Kanada (Beveridgeová, Bonhommeová, Foremanová-Mackeyová, Roordaová) 4:23,216.

Reklama

Související témata: