Hlavní obsah

Dráhař na silnici? Zvládl to skvěle a rozdával pozitivní energii, chválí ho parťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl zvyklý podávat výkony ve sprintech, v sobotu však bývalý dráhař Tomáš Bábek zajel 102 kilometrů dlouhou trať na amatérském silničním závodě L'Etape, který přibližuje atmosféru slavné Tour de France. Za svůj výkon si vysloužil pochvalu i od parťáka, paralympijského vítěze Jiřího Ježka. „Tomáš k tomu přistoupil zodpovědně a zvládl to skvěle. Rozdával i spoustu rad a pozitivní energie,“ oceňoval ve STUDIO TOUR na Sport.cz.

Dráhař Tomáš Bábek zvládl sto kilometrů na silnici. Přistoupil k tomu zodpovědně, chválí JežekVideo: Sport.cz

 
Článek

Na startu i v cíli měl stále na tváři úsměv, na trati však chvílemi trpěl. „V kopcích jsem cítil křeče a říkal jsem si, že silnice není úplně pro mě. Ale jinak jsem si to moc užil. První zkušenost a asi se zapojím každý rok," připouštěl po své premiéře úspěšný dráhař Bábek, jenž v únoru ukončil kariéru.

Vynikal jako sprinter, a tak nebylo překvapení, že prémii na trase vyhrál. „Jirka Ježek mi to rozjel, táhl mi to už kilometr před prémií. Ani nevěděl, jak mě to za ním v háku bolí. Ale zaspurtoval jsem si, docela dobrý," usmál se Bábek.

A svůj pohled přidal také Jiří Ježek. „Vypálil ohromnou rychlostí. To bylo, jako když z vojenského praku vystřelíte obrovskou žulovou kouli," smál se bývalý hvězdný paralympijský cyklista. „Bylo to neuvěřitelné. Tak jsem si jen říkal, ať někdo neudělá špatný pohyb, protože to by bylo, jako kdyby do něj narazil kamion," vtipkoval.

Parťáka za předvedený výkon chválil. „Byl hlavně sprinter. Fyzicky i svalově je připravený na to jet naplno 200 metrů, maximálně kilometr. Jet takový závod je pro něj obrovská výzva. Asi taková, jako kdybych já měl zvednout sto kilo na legpress v posilovně," podotkl Ježek na rozdíly v přípravě mezi vytrvalci a spurtery.

Hostem studia L´ETAPE byl Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítězVideo: Sport.cz

Na silnici toho přitom Bábek v poslední době moc nenajezdil. „Říkal mi, že moc netrénuje, akorát že do práce jezdí na kole, nějakých třicet kilometrů," podotkl ve studiu Matěj Vybíral, cyklistický redaktor Sport.cz.

„Tomáš se ještě připravuje na svou rozlučku s kariérou, kterou bude mít o víkendu v Brně. Je vidět, že sprintovat pořád umí a chce to ukázat," oceňoval Vybíral. Podle Ježka měl k závodu velký respekt. „Nechtěl se vymlátit. Sám jsem mu říkal, jak jsem si před svou rozlučkou rozsekl bradu a neměl jsem pak hezké fotky," usmíval se Ježek.

Reklama