Hlavní obsah

Dva lídři a žádný nechce ustoupit. Nejbohatší tým planety čeká svízelné rozhodnutí

Praha

S lelkováním, oslavami, večírky a ceremoniemi je konec! Šampión nejprestižnějšího cyklistického závodu planety, Tour de France, se vrátil k tréninku. A ještě, než usedl Geraint Thomas prvně do sedla kola a vyrazil za úvodními kilometry přípravy na novou sezónu, vypustil informaci, která v nejbohatším týmu profesionálního pelotonu rozhodně nezpůsobila nadšení.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Chris Froome (vlevo) a Geraint Thomas při nedávném představení trasy Tour de France 2019.

Článek

„Chci obhajovat na Tour svůj letošní triumf. Myslím, že by byla škoda vynechat největší závod, do něhož mohu odstartovat s číslem jedna na zádech. Něco takového si nechci nechat ujít," prohlásil borec z Walesu pro BBC.

Zdánlivě nevinný rozhovor může vyvolat hodně třaskavou atmosféru ve formaci Sky, kde dvaatřicetiletý závodník prožil celou profesionální kariéru a na podzim letošního roku prodloužil kontrakt do konce sezóny 2021.

Už letos měl být Thomas při červencovém závodě ve Francii dvorním pomocníkem Christophera Frooma, který chtěl získat rekordní páté vítězství. Jenže po vítězství na Giru nebyla jednička Sky v ideální formě a Thomasovu tempu v kopcích nestačila. Dlouho však trvalo, než vedení Sky dalo rodákovi z Cardiffu volnou ruku a nenutilo Thomase čekat na o rok staršího parťáka.

I proto se všeobecně očekávalo, že během sezóny 2019 upře Thomas pozornost k italskému Giru, zatímco Froome se bude koncentrovat na Tour a pokusí se zařadit po bok Anquetila, Merckxe, Hinaulta a Induraina, kteří Tour de France v minulosti ovládli pětkrát.

„Určitě mám v Itálii nedokončenou práci, ale příští rok nevidím jako vhodný čas k návratu a naplnění mise na Giru," prohlásil Thomas, jenž dosud startoval na největším závodě pod Apeninami třikrát, ale když jel v minulém roce jako lídr, musel kvůli zranění odstoupit.

„Je mi jasné, že Froomey chce vybojovat ve Francii rekordní páté vítězství. Ale jsem přesvědčený, že pokud nebudeme závodit proti sobě, bude společné účinkování na Tour ku prospěchu týmu, protože se oba poháníme navzájem," přemítal Thomas, který byl zvolen sportovní osobností roku ve Walesu. „Myslím, že by bylo fajn pokusit se o druhý žlutý trikot v řadě," usmál se na galavečeru Thomas, který už je třetí týden v plném tréninku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

First ride back 😵🙅‍♂️ Congrats to @calebewan and @bling90 for winning a ride with Team Sky

Příspěvek sdílený Geraint Thomas (@geraintthomas86),Lis 20, 2018 v 2:12 PST

„První dny byly těžké. Ale je hezké být zase zpět v rutinním programu. Jsem trošku pozadu za většinou kolegů, ale rychle srovnávám krok," prohlásil Thomas, který očekává, že definitivní rozuzlení otázky účasti na dvou úvodních Grand Tour přijde na soustředění na Mallorce.

„Sednu si s Timme Kerrisonem, trenérem našeho týmu a připravím závodní plán," prohlásil nevzrušeně Thomas, jehož závodní debut v nové sezóně je očekáván v průběhu února. Zda bude směřovat formu jako v letošním roce k Tour de France teprve zjistí. „Věřím, že nalezneme džentlmenskou dohodu," usmál se úřadující šampión největšího cyklistického závodu planety.

Reklama

Související témata: