Hlavní obsah

Dva muži odskočeni od zbytku světa. Zdravá rivalita Pogačara s Vingegaardem pokračuje na Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít dva největší favority na blížící se Tour de France, která startuje už v sobotu, není vůbec složité. Vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu z let 2020 a 2021 Tadej Pogačar, proti němu obhájce prvenství Jonas Vingegaard. Zbytek jezdců je podle papírových předpokladů daleko za nimi. A tak znovu doufejme v parádní cyklistickou bitvu, která snad vyvrcholí až v závěrečném týdnu v Alpách.

Foto: Profimedia.cz

Tour de France se těší na souboj cyklistických hvězd Tadeje Pogačara (vlevo) s Jonasem Vingegaardem.

Článek

Na zdravou sportovní rivalitu mezi dvěma hvězdami světového formátu se kouká krásně. Vingegaard ve žlutém dresu loni nadchnul férovým gestem, když po pádu Pogačara na konkurenta čekal. Oba závodníci si pak v cíli vždy vzájemně gratulovali k fenomenálním výkonům.

Zatímco loni byl před Starou dámou favoritem Pogačar, letos je všechno otevřené. I kvůli tomu, že 24letý závodník z týmu UAE si v dubnu zlomil zápěstí a dva měsíce nezávodil. „Zápěstí možná nebude stoprocentní, ale nohy ano, Měl jsem od doktorů zákaz sednout šest týdnů na kolo, ale neposlechl jsem. Choval jsem se jako blbec," usmíval se 24letý Slovinec, jenž pojede Tour i se speciální ortézou.

Že by mu však tato „překážka" neměla vadit, potvrdil už na domácím šampionátu, kdy suverénně ovládl silniční závod i časovku. Na ní navíc zajel na identické trati o minutu a půl lepší čas než při triumfu v roce 2020. A naznačil, že formu z úvodu sezony, kdy rozdílem třídy zlikvidoval konkurenci například na Paříž-Nice, neztratil.

Vingegaard se právě při tomto březnovém závodě musel před Pogačarem sklonit, ale stoupající výkonnost potvrdil v závodě Kolem Baskicka, kde mimochodem letošní ročník Tour startuje, a především suverénním vítězstvím na Critérium du Dauphiné. „Forma je dobrá, test dopadl na jedničku. Můžu být spokojený, asi jsem na tom opravdu dobře," pochvaloval si dánský cyklista z týmu Jumbo-Visma.

Zatímco loni nizozemská stáj vstupovala do Tour vstupovala i s Rogličem jako dalším lídrem, při 110. ročníku celý tým už od startu „potlačí" Vingegaarda. Ten si však tlak nepřipouští. „Naopak je menší. I kdyby se mi nepovedlo Tour znovu vyhrát, můžu si říct, že jsem ji jednou v kariéře ovládl a můžu být na sebe hrdý," vykládal 26letý Dán, který si ale věří. „Můžu to znovu dokázat," pokračoval.

K ruce bude mít opět silné domestiky Kusse, Benoota, Laportea a především univerzála Wouta van Aerta, jenž znovu bude muset najít tenkou hranici mezi prioritami týmu a vlastními ambicemi. Loni získal tři etapové vavříny, ale hrál i klíčovou roli v horách pro Vingegaarda. Pogačar by měl mít oproti loňsku silnější podporu. Vedle Solera a Majky se může nově opřít o britského vrchaře Adama Yatese.

Má vůbec někdo šanci sesadit z trůnu Pogačara s Vingegaardem? Pokud se nestane nic mimořádného, tak opravdu jen stěží. Chybí mistr světa Evenepoel, vítěz Gira Roglič i třetí muž z loňska Thomas. A tak se zbytek pravděpodobně popere jen o poslední pódiové umístění.

Na něj může pomýšlet australská dvojice Jai Hindley (BORA hansgrohe) a Ben O'Connor (AG2R). Pozadu nechtějí zůstat ani domácí barvy David Gaudu (Groupama-FDJ) a Romain Bardet (DSM). Španělsko sází na Mikela Landu (Bahrain Victorious) a Enrica Mase (Movistar). A vítězstvím Kolem Švýcarska překvapil Dán Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo), jenž rovněž plánuje útok v celkovém pořadí.

Otazník visí nad formou hvězdného Ineosu. Vítěz Tour z roku 2019 Egan Bernal se sice vrátil po hrozivém zranění, ale kolumbijský cyklista ještě nenašel ideální pohodu v sedle. A tak by lídrem měl být jeho krajan Daniel Martínez.

Velkých jmen je na 110. ročníku Tour de France spousta, ale pokud se nestane velké překvapení, o vítězství si to opět rozdají dvě největší hvězdy současné cyklistiky. Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard. Peloton se rozjede už v sobotu ve španělském Bilbau.

Reklama

Související témata: