Hlavní obsah

Froománie v Česku, kvůli zájmu dokonce zmeškal start. Andrle mu přeje loučení na vrcholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl ujít asi dvacet metrů od svého týmu na rozhovor, jen během této krátké cesty Chrise Frooma obsypaly davy příznivců. Slavný britský cyklista při svém první závodním představení v Česku takový zájem nepředpokládal. I kvůli množství podpisů a fotek s fanoušky dokonce zmeškal neutralizovaný start v Prostějově a na trať se vydal asi s dvouminutovým zpožděním.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Britský cyklista Chris Froome v obležení fanoušků.

Článek

„Na pozornost jsem po těch letech v profesionálním pelotonu zvyklý, ale nečekal jsem tolik fanoušků v Česku, jsem fakt překvapený. Užívám si to," usmíval se čtyřnásobný vítěz Tour de France už v cíli v Uničově, kam dojel na chvostu pelotonu na 119. místě.

Mohl však mít radost z toho, že úvodní etapu Czech Tour ovládl jeho týmový kolega z Israel-Premier Tech Itamar Einhorn. „Já sám se necítil moc dobře, ale tohle je pro nás skvělý začátek," ocenil 38letý Froome.

Slavil i René Andrle, sportovní ředitel jeho stáje, který si užívá závod ve své zemi. „Tenhle kraj dobře znám, dlouho jsem tu trénoval. Snažil jsem se klukům poradit, kde jsou nebezpečné úseky, kdy mají být vepředu, jak se připravit na sprint. A asi se to vyplatilo," liboval si 49letý bývalý český cyklista.

Svěřencům dal i další tipy, jak si užít závod na české půdě. „Řekl jsem jim, že musí ochutnat pivo, řízek a svíčkovou," smál se Andrle. „Ne, dělám si srandu. Já si teda dám něco takového k večeři, ale závodníci budou muset počkat do neděle," pokračoval v dobré náladě.

Ani ho nepřekvapilo, jaký zájem fanoušci projevili o největší hvězdu týmu. „Nic, na co bychom nebyli zvyklí. Ale je hrozně hezké, že přišlo tolik lidí. Chris je za to rád, akorát se nemůže zavděčit všem fanouškům," vykládal sportovní ředitel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Tour (@czechtour_cycling)

Mrzí ho, že se Froomovi nedaří vrátit do pohody jako před zásadní nehodou v roce 2019. „Snaží se, ale ani konkurence nespí. Přišla spousta mladých a dravých závodníků. Chris se s tím pere. Pořád bojuje a chce si jednou říct, že pro návrat mezi elitu udělal maximum," popisoval Andrle.

Rodák z keňského Nairobi však letos obdržel nepříjemnou ránu. Nevešel se do nominace do Tour de France. „Loňská Tour v jeho podání nebyla vůbec špatná. Za mě byla trochu škoda, že se jí letos neúčastnil," prohlásil Andrle.

Froome poté schytal také kritiku od majitele izraelské stáje Sylvana Adamse, jenž prohlásil, že se za tyhle peníze nevyplatí. „Každý se snaží vytvořit nějaký tlak. V podání Adamse to byla první ostřejší slova vůči Chrisovi. Šlo o to ho zdravě motivovat a vymáčknout z něj maximum do dalších let," tvrdil Andrle. „Dát někomu peníze po takovém pádu a čekat, že to bude stejný... Na jednu stranu majiteli rozumím, ale chápu i Chrise," mínil.

Doufá, že se Froomovi ještě povede vrátit do lepší formy. Brit se na kole aktuálně trápí, smlouvu má však podepsanou ještě na příští dvě sezony. „Takže ještě dvě šance vyhrát Tour," culil se Andrle. „Fakt bych mu přál, aby zajel ještě alespoň jeden dobrý výsledek a mohl se s cyklistikou rozloučit v tom nejlepším. Dřív jsem ho moc neznal, ale je fakt hodný, skromný a stále pozitivní člověk. Je mi čím dál sympatičtější," připustil.

Zvykl už si i na jeho nezvyklý styl řízení, při kterém desetinásobný účastník Staré dámy často ani nekouká před sebe. „Skloní hlavu a jede jako beran. Na začátku jsem to netušil, ale musel jsem ho fakt dirigovat, aby nenaboural," doplnil Andrle.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.