Hlavní obsah

Froome míří na Czech Tour s problémy a bez ambic: Je pro mě obtížné nesplňovat očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále hledá optimální formu a neplánuje bojovat o vítězství, přesto je 38letý britský cyklista Chris Froome jednoznačně největší hvězdou ve čtvrtek startující Czech Tour. Čtyřnásobný vítěz slavné Tour de France láká do Jeseníků davy fanoušků a pozornost si užil už den před startem závodu při tiskové konferenci v Olomouci, při níž mu organizátoři několikrát poděkovali, že se v Česku poprvé představí. „Díky moc za milá slova a za vřelé přijetí," usmíval se Froome.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Hlavní hvězda cyklistického závodu Czech Tour, britský závodník Chris Froome.

Článek

Do Česka jste zavítal podruhé, poprvé jako závodník. Jak se těšíte?

Moc, jsem rád za tuhle příležitost. Jsem zvědavý, co tyhle čtyři dny ukážou. Byl jsem zatím jen v Praze, na pár dní v zimě. Tahle zkušenost byla super, lidé byli ohromně přátelští. Všichni mi říkali, že musím přijet i v létě. Jsem zvědavý na místní přírodu a kopce, rád poznám Českosloven... pardon, Českou republiku o trochu víc.

Bylo lákavé i to, že ředitelem závodu je váš bývalý parťák Leopold König?

On není vyloženě důvod, proč jsem přijel, ale je super, že uvidím závod, který řídí Leo. Fajn pocit vidět tady známou tvář. Strávili jsme spolu v pelotonu dva roky.

Co od Czech Tour očekáváte?

Díval jsem se online na trať etap a vypadá to, že nás čekají hodně náročné dny. Normálně by mi tenhle profil seděl, ale teď bohužel nejspíš nebudu bojovat vepředu o vítězství s těmi nejlepšími, měl jsem v poslední době nějaké problémy se zády, dost mě bolela. Ale máme silný a mladý tým, kterého jsem moc rád součástí. Snad parťákům pomůžu k úspěchu.

Jídlo a pití na Tour de France. Kdy si hvězdy dopřejí alkohol a pizzu? Příspěvek z pořadu Studio TOURVideo: Sport.cz

Zájem diváků po oznámení vaší účasti rapidně vzrostl a spousta z nich dorazí, aby viděla právě vás.

Moc rád slyším, že mám v Česku něco jako fanouškovskou základnu. Než jsem sem přijel, nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale je moc hezké vidět, jak vášniví jsou tu fanoušci. Těším se, až je uvidím podél trati.

O dost radši byste ale místo Czech Tour jel pojedenácté slavnou Tour de France, že?

Samozřejmě jsem byl zklamaný, že jsem se nevešel do nominace, ale je to součást života sportovce. Musíme se umět vyrovnat se zklamáním a soustředit se na další výzvy, jakou je třeba teď Czech Tour. (úsměv)

Bavilo vás sledovat nejprestižnější závod jen v televizi?

Jo, bylo to parádní drama. Když jsem na Tour jezdil, samozřejmě jsem tolik nevnímal všechny ty příběhy, které se v souboji o vítězství dějí. Letos to byla krásná a těsná bitva mezi Pogačarem a Vingegaardem. Dán mě hodně překvapil v časovce, asi jako všechny.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Hvězda cyklistického závodu Czech Tour, britský závodník Chris Froome.

Dokážete porovnat, jestli byste se s nimi mohl měřit v době své největší slávy?

To je ohromně těžké říct. Cyklistika se určitě změnila. Moc by se mi líbilo, kdybych se s nimi pomohl ještě porovnat ve své nejlepší formě. Já jsem rád, že jsem se po tom hrozivém zranění z roku 2019 vůbec vrátil do profesionálního pelotonu. Snažím se ukázat lidem, že se i takové překážky dají překonat. Cítím, že to je teď velká část mého poslání v roli cyklisty.

Změnil se od té doby váš přístup k cyklistice?

Je to samozřejmě trochu jiné. Musím se přizpůsobit tomu, že už nejsem schopný jezdit s těmi nejlepšími jako dřív. Ale furt mám velké cíle a sny, chtěl bych se vrátit na úroveň, na kterou jsem byl zvyklý. Pořád se snažím makat.

Jak náročné je vyrovnávat se s očekáváním týmu? Sylvan Adams, majitel vaší stáje Israel-Premier Tech, během Tour prohlásil, že se za ty peníze nevyplatíte.

Rozhodně je to obtížné. Lidé si dobře pamatují, čeho jsem byl dříve schopný. Je přirozené, že ode mě stále něco čekají. A já od sebe taky. Zároveň ale musím být realista. Ušel jsem už dlouhou cestu, abych se po zranění vrátil k profesionální cyklistice. Ale kdybych to neudělal, do smrti bych toho litoval a furt bych se ptal, co by se stalo, kdyby...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.