Hlavní obsah

Girmay by se mohl po smolném zranění oka z Gira vrátit za deset dnů k tréninku

Eritrejský cyklista Biniam Girmay podstoupil další vyšetření oka, které si poranil při nešťastném incidentu na stupních vítězů po historickém triumfu v desáté etapě Gira d'Italia. Stájový kolega Jana Hirta potřebuje podle vedení belgického týmu Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux ještě dalších několik dní klidu, do deseti dnů by se ale mohl vrátit k tréninku.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Biniam Girmay bezprostředně po zásahu korkovou zátkou do oka.

Článek

Dvaadvacetiletý Girmay ovládl minulý týden v úterý závěrečný spurt v Jesi a stal se prvním černošským vítězem etapy v závodě Grand Tour; na Giru to dokázal jako druhý Afričan po Alanu van Heerdenovi z JAR (1979). Při oslavě na vyhlašování se ale sám trefil do oka korkovou zátkou z lahve prosecca a ze závodu musel odstoupit.

Vyšetření v nemocnici v Itálii odhalilo krvácení v přední komoře levého oka, lékaři proto Girmayovi zakázali fyzickou zátěž, aby se omezilo riziko dalšího krvácení a zvýšení nitroočního tlaku. Úterní kontrola v Belgii ukázala, že zranění zatím stále vyžaduje klidový režim.

Na Girmayův úspěch po týdnu navázal Hirt, který po úniku ovládl královskou horskou etapu a postaral se o druhý etapový vavřín pro tým Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux.

Reklama