Hlavní obsah

Životní úspěch! Český cyklista Hirt vyhrál královskou etapu Gira

Jan Hirt vyhrál po úniku královskou 16. etapu Gira d'Italia a slaví v 31 letech životní úspěch. Po 202 kilometrech a 5250 nastoupaných metrech vybojoval v cílovém městě Aprica etapový vavřín na Giru jako pátý český cyklista v historii. V průběžném pořadí se posunul z dvanáctého místa na deváté. Druhý dnes za Hirtem dojel o sedm sekund později Nizozemec Thymen Arensman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 16. etapy Gira d'ItaliaVideo: sntv

 
Článek

Hirt, člen belgické stáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, před třemi lety v královské etapě na Giru rovněž s přejezdem přes Mortirolo obsadil druhé místo. Dnes už českého vrchaře nikdo neporazil. Etapovým prvenstvím navázal na Jána Svoradu, Jana Hrušku, Romana Kreuzigera a Josefa Černého, jenž jako zatím poslední Čech uspěl před dvěma lety.

"Chtěl jsem jít do úniku a zajet výsledek. Vždycky, když je Mortirolo, tak se těším. Na Mortirolu jsme museli bohužel dotahovat, pak jsem měl problémy s řazením a ve sjezdech křeče. Bylo to utrpení, ale strašně jsem to vítězství chtěl," řekl Hirt v televizním rozhovoru.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Jan Hirt zestáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux si užívá ovace v cíli 16. etapy Gira.

Už na začátku etapy se pustil do úniku, pak doháněl ve skupině osmičku uprchlíků a během cesty do obávaného průsmyku Mortirolo se dotáhl zpátky na čelo. Rozhodl v posledním stoupání na Santa Cristinu. "Utrhl" Alejandra Valverdeho s Hughem Carthym, pak i Lennarda Kämnu a Arensmana a vedení v závěrečném sjezdu na mokrém asfaltu udržel.

"Věděl jsem, že v prudším úseku (posledního stoupání) musím útočit. Kämna měl náskok, ale když to nezkusíte, tak nevíte, na čem jste. Jsem šťastný," dodal Hirt, jenž v únoru ovládl Kolem Ománu a po šesti letech vyhrál etapový závod. Na Giru startuje popáté.

V růžovém trikotu lídra Gira zůstal Ekvádorec Richard Carapaz, Hirt na něj ztrácí necelých osm minut. Ve středu čeká peloton další horská etapa se startem v Ponte di Legno. Závod skončí v neděli. Hirtovým maximem v konečném pořadí je dvanáctá příčka z roku 2017.

Výsledky cyklistického etapového závodu Giro d'Italia
Cyklistický závod Giro d'Italia - 16. etapa (Saló - Aprica, 202 km):
1. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) 5:40:45
2. Arensman (Niz./DSM) -7
3. Hindley (Austr./Bora hansgrohe)
4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)
5. Valverde (Šp./Movistar)
6. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) všichni -1:24
7. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe)
8. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -1:38
9. Nibali (It./Astana-Qazaqstan) -2:06
10. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -2:13.
Průběžné pořadí:
1. Carapaz 68:49:06
2. Hindley -3
3. Almeida -44
4. Landa -59
5. Nibali -3:40
6. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -3:48
7. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -3:51
8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -4:45
9. Hirt -7:42
10. Valverde -9:04.

Reklama

Související témata: