Hlavní obsah

Hirt znovu obstál v roli klíčového pomocníka lídra. Chceme žluťák udržet, říkal po pochvale týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani nejtěžší stoupání etapového závodu Sazka Tour nevyvedlo z míry nejlepšího z domácích cyklistů Jana Hirta, jenž vyšplhal na obávané Dlouhé stráně v Jeseníkách jako jedenáctý. Znovu se přitom maximálně obětoval ve prospěch týmu Intermarche-Wendy-Gobert, aby jeho lídr Ital Lorenzo Rota udržel žlutý trikot.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Český závodník Jan Hirt v akci během Sazka Tour.

Článek

„Poslední kopec jsem dělal tempo klukům a jsem moc rád, že to vyšlo a ten žlutý dres jsme udrželi, i když tomu chyběla třešinka v podobě někoho na stupních vítězů v etapě," líčil Hirt, jenž přijal roli klíčového pomocníka a sklidil za to pochvalu od celého týmu

„Bylo to dobré, docela jsem si etapu užil. Mohl jsem udělat i slušný výsledek pro sebe, ale nemělo cenu víc útočit, protože klíčové pro nás bylo zachovat Rotovi postavení lídra, jenž měl v závěru lepší nohy," přiblížil 31letý český cyklista v cílovém prostoru, který se nacházel v nadmořské výšce 1271 metrů nad mořem.

„Docela se hodilo to ochlazení, už jsme se nepekli jako první dva dny a naštěstí jsme nikde ani nezmokli," hodnotil Hirt závodící v bílém trikotu pro nejlepšího domácího jezdce. Pohříchu byl jediný z českých cyklistů, kdo udržel kontakt se špičkou. Do elitní třicítky se v sobotní etapě nikdo z jeho krajanů nevešel. Zklamání to bylo především pro elitní stáj Elkov-Kasper, jejíž lídři Bárta i Otruba patřili k nejaktivnějším v úniku 12členné skupiny.

Jenže už při prvním výjezdu na Dlouhé stráně se původně až tříminutový náskok uprchlíků rozplynul a oba reprezentanti z úniku dokončili etapu se ztrátou přes osm minut, což pohřbilo i naděje celkově. Nejlepší ze sestavy Elkov-Kasper byl v sobotu 21letý Filip Řeha, jemuž patří celkově 33. místo. „Ke konci jel každý jen za své. Když už jsme takhle dopadli, zkusíme určitě ještě nějaký nástup v neděli a urvat něco pro sebe," říkal.

Závěrečná etapa do Šternberka obsahuje několik náročných kopců, včetně výšlapu na Červenohorské sedlo a ke konci i kopírováním tratě pro závod automobilů do vrchu Ecce Homo. Hirtův tým ale udělá maximum, aby si celkové vedení pohlídal. „Nejde o čistě vrchařskou etapu, bude tam i technický dojezd, takže věřím, že naše postavení udržíme," tvrdil Hirt, který bude v příštím roce nově jezdit za špičkovou stáj Quick Step.

Další český mladík Jan Kašpar ze stáje ATT Investments je sice celkově až na 87. místě, ale v první i ve třetí etapě jel dlouho v úniku a sbíral poctivě body na prémiích, což mu vyneslo puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře na Sazka Tour. Jenže v závěrečné etapě čeká peloton ještě devět vrchařských prémiích, takže bude moc těžké trikot uhájit. „Už to, že v něm pojedu je pro mě jeden z největších úspěchů kariéry," prohlásil.

Reklama

Související témata: