Hlavní obsah

Hvězda Gira Hirt před startem v Česku: Nemám formu, abych vyhrál, ale třeba překvapím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší český cyklista současnosti Jan Hirt (31) se v květnu v barvách belgické stáje Intermarché Wanty Gobert Matériaux předvedl na italském Giru, kde vyhrál jednu etapu a v celkovém pořadí skončil překvapivě šestý. Nyní ho mohou vidět i domácí fanoušci. Na nejtěžší etapový závod v Česku Sazka Tour, který startuje ve čtvrtek v Uničově, jeho tým dorazil v silné sestavě, a chce čtyřdenní klání vyhrát.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Český cyklista Jan Hirt se představí na domácí půdě.

Článek

S jakou formou jste dorazil?

Přijel jsem po delším volnu. Nejsem asi na tom tedy tak, abych tady vyhrál. Ale uvidíme. třeba sám sebe překvapím. Rozhodně to chceme urvat jako tým. Je to závod pro vrchaře. Jsme tady čtyři, co kopce umí. Měl by nám sedět. Nejlépe na tom je asi Pozzovivo. Vyhrát však může i Taaramäe a vynikající formu má také Rota.

Berete Sazka Tour jako přípravu na blížící se španělskou Vueltu?

Určitě. Od pauzy to je můj první a před španělskou Grand Tour i poslední závod. Bude hodně intenzivní, tedy ideální. Taaramäe tady jel i loni a pak na Vueltě vyhrál etapu a měl i červený dres lídra. Může potvrdit, že to byla pro něj výborná příprava.

Závod jste jel už několikrát, takže trať asi dokonale znáte?

Foto: @faustocoppi60, Twitter

Jan Hirt se raduje z etapového triumfu.

Úplně do detailu ne. Třeba Dlouhé stráně jsem jel loni poprvé.

O výjezdu na ně se říká, že je nejtěžší v naší republice. Bude se tam závod lámat?

Jo. Je o dost těžší než Pustevny. Dá se srovnat s některými kopci na Giru. Žádný konkrétní mně sice teď nenapadá, samozřejmě to není Mortirolo, které je delší, prudší, ale stoupání je to hodně náročné. Bude to klíčová etapa.

Kdy padne rozhodnutí, na koho váš tým pojede?

Myslím, že až v průběhu prvních dvou etap. Budeme se snažit neztrácet a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Třeba už etapa na Pustevny něco napoví.

Jaká bude vaše role na Vueltě?

Na celkové pořadí bych jet neměl. Už jen proto, že příprava k tomu nesměřovala, jako před Girem. Myslím, že ani má forma tam na začátku nebude ideální. Chtěl bych se proto spíše v průběhu pokusit o nějakou etapu. Třeba ve druhé půli.

Po sezóně měníte tým. Prozradíte, v jakých barvách budete závodit?

Je rozhodnuto, ale zatím ne. Říct nyní mohu jen to, že jdu do formace s většími ambicemi a smlouvu jsem podepsal na dva roky.

Některého z kolegů z nynějšího týmu si tam asi sebou brát nebudete?

Ne, ne, ne! Nejsem v takové pozici, že bych sebou tahal skupinu lidí jako třeba Peter Sagan.

Zřejmě nebudete mít ani víc volnosti než dosud?

Je to tak. V tomto týmu, když mám formu, mě nebrzdí. Nový je větší. Uvidíme. Když jste ale na tom skvěle, lépe než ostatní, také vám otěže i tam uvolní.

Reklama

Související témata: