Hlavní obsah

Italský sen naplnil. O ten mistrovský se pokusí proti domácí přesile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Životní Grand Tour absolvoval v květnu pod Apeninami cyklista Jan Hirt. Při italském Giru vyhrál královskou etapu, v celkovém pořadí vybojoval šesté místo. Už v únoru vyhrál etapu při závodě Kolem Ománu, kde byl celkově první. Teď se jednatřicetiletý rodák z Třebíče pokusí skvostnou sezonu vyšperkovat českým mistrovským titulem.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Český závodník stáje Intermaché Gobert Materiaux Jan Hirt slaví životní úspěch v cíli 16. etapy Gira.

Článek

„Moc bych si přál dres českého šampiona vybojovat. Je to velká motivace,“ vypravuje závodník, který je členem belgické formace Intermaché Wanty Gobert Materiaux.

Když na úvod sezony ovládl závod v Ománu, vyrazil následně s blížícím se Girem na vysokohorské soustředění do Kolumbie. A přivezl si fantastickou formu, kterou naplno využil při šestnáctém dějství úvodní Grand Tour sezony, kdy byl nejlepší z celého pelotonu.

„Jenže od té doby šla moje forma trošku dolů,“ připouští borec, jehož nejlepším výsledkem z tuzemského šampionátu je šestá příčka z roku 2014 a sedmá ze sezony následující.

„Letošní trať je ve srovnání s předešlými ročníky náročnější, což mi vyhovuje. Samozřejmě bych si přál udělat trasu s ještě větším kopcem, třeba v Jeseníkách. Dlouhé stráně by se mi líbily,“ usmívá se vyhlášený vrchař. „Ale takové prostě české mistrovství nebývá,“ přemítá Hirt před šampionátem, který hostí Kovářov a Mladá Vožice na jihu Čech.

Nejprve se ve čtvrtek jedou časovky na okruhu se startem v Kovářově, v sobotu pak na okruhu v Mladé Vožici budou o titul v hromadném závodě bojovat junioři, juniorky a ženy. V neděli pak muži do 23 let a kategorie elite.

„V sobotu si vyrazím okruh projet, abych věděl, do čeho jdu,“ přibližuje plány Hirt. Kalkulovat o vývoji závodu odmítá. „Elkov má hodně silný tým. Několik let už sbírá tituly. Zatím jsme s ostatními nic neplánovali. Nevím na sto procent, kdo nakonec mistrák pojede. Domluvíme se až před startem, ale upřímně, nějaká aliance většinou stejně nemá smysl. Většinou totiž tyhle dohody nefungovaly,“ krčí rameny Hirt při vzpomínce na minulost.

Při absenci Zdeňka Štybara bude navíc pomyslnou jedničkou i s ohledem na výsledky z Gira právě Hirt. „Největší euforie už opadla. Každopádně pořád si vědomí toho úspěchu užívám, šlo o naplnění dětského snu. Dávno jsem si přál vyhrát etapu na Giru,“ vypravuje Hirt.

Po květnovém Giru si dopřál krátké volno, následně absolvoval Critérium du Dauphiné, kde byl celkově osmnáctý. „Teď se dva týdny spíše vozím na kole. Nic se dohnat v tréninku nedá. Spíše je třeba snažit se neztratit formu. Každopádně ideální výkonnost jako v Itálii nemám,“ připouští Hirt, který vybojoval historicky druhý nejlepší výsledek z Gira. Lepší byl jen v roce 2011 pátý Kreuziger. Ovšem ten nedokázal vyhrát etapu.

Reklama

Související témata: