Hlavní obsah

Jak české ruce pomohly přepsat dějiny Tour de France

Přepsal dějiny Tour de France. A jistý podíl na historickém zápisu byl i z Ćeska. Když Simon Clarke senzačně vyhrál 5. etapu Staré dámy, tak jásal celý tým Israel Premier Tech. A s ním i Tomáš Rak. Český masér ve službách formace World Tour, který pečuje o tělo pětatřicetiletého cyklisty z Austrálie.

Foto: Sport.cz

Tomáš Rak patří v týmu Israel Premier Tech ke stálicím.

Článek

Dole (od našeho zpravodaje) - „Byl tady i majitel týmu, takže večer proběhla menší oslava. Ze všech spadlo obrovské napětí, protože úkolem bylo vyhrát etapu. A když to vyjde hned v úvodu závodu, je to úleva pro všechny," vypravuje Tomáš Rak v Lausanne před druhým volným dnem Tour de France 2022.

České ručičky patří ke stálicím izraelské formace. Už v roce 2018 se dostal do tehdy ještě prokontinentálního týmu na zkoušku. „Je to standardní postup. Jel jsem na pět závodů, aby mě tým poznal a mohl posoudit, zda jsem pro ně dost dobrý," vzpomíná Rak.

Osvědčil se náramně. Aby ne. Nešlo o jeho první cyklistickou zkušenost. V minulosti působil kupříkladu u cyklistického development týmu Quick Step. A pak měl v životopise mimořádné doporučení v podobě servisu, který zajišťoval trojnásobné olympijské šampionce v rychlobruslení Martině Sáblíkové.

„Dostat se do World Tour, to je otázka obrovské prestiže. Jasně, ta práce je pořád stejná," vysvětluje Tomáš Rak, že odvede maximum, ať už má na masážním stole začínajícího cyklistu s nadějí, že jednou poskočí mezi elitu, nebo čtyřnásobného šampiona Tour de France jako je Chris Froome.

„Cyklistika je moje srdcovka. Ale World Tour je prostě nejvyšší liga. Všichni, kteří v těch vyvolených týmech jsou, cítí hrdost," vypravuje Rak.

Práce ve World Tour, to je pořádná makačka. Vždyť mimo domov je v případě Tour de France čtyři týdny. Dny pro něj začínají časně a končí i v dlouhých červencových dnech hodně po setmění. „Celkem jsem za rok z domu sto padesát dnů. Bez tolerantní ženy nejde tuhle práci dělat," vyzdvihuje Tomáš Rak manželku, která doma pečuje o tři děti.

Jistou náplastí je možnost pozvat partnerky na slavnostní dojezd do Paříže, tak jak to vedení formace Israel Premier Tech umožnilo minulý rok. A ještě větší odměnou jsou pro samotné členy realizačního týmu úspěchy.

Třeba v podobě etapového triumfu. Jako když Simon Clarke vyhrál etapu vedoucí po sektorech pavé známého Paříž-Roubaix. V pětatřiceti letech. Muž, jehož v zimě nikdo nechtěl, jehož kariéra mířila ke konci a izraelský tým jej podepsal na poslední volné místo na soupisce.

„Právě Simona opečovávám celou Tour," říká hrdě Tomáš Rak. A nechává nahlédnout do pořádků panujícího v rámci péče o tělo cyklistů vybraných pro Tour de France. „Froome, Woods a Fuglsang mají na Grand Tour osobní maséry. A zbývajících pět kluků si dělí tři maséři. Že neděláme největší hvězdy nebereme jako degradaci. Ti nejlepší jsou zvyklí na někoho, kdo je provází roky a patří téměř do jejich rodiny. Ale třeba Froome už pod mýma rukama na menších závodech také byl. A hodně otevřeně vyprávěl. Je upovídaný," vypravuje Rak.

A zatímco někdy u něj závodníci zničení obří porcí kilometrů, výškových metrů či děsivými pády tráví tři hodiny, právě po vítězství měl se Simonem Clarkem snadnou práci. „Byl na vlně euforie, takže šlo jen o uvolnění svalů a uklidnění. Pozitivní emoce jsou nejlepší stimulant pro celé tělo, zvláště s tím jeho příběhem," připomíná Rak, že Australan měl být v cyklistickém důchodu.

Ale protože není, český masér se výrazně zdokonalil ve vnímání světa formule 1. „Simon je její obrovský fanoušek. Když se jede Grand Prix, v rámci masáží sleduje ze záznamu tréninky, kvalifikaci i závody," usmívá se Rak a nadšeně vyhlíží další dva týdny: „Jsme přece na Tour de France, největším závodě planety. Navíc za pět sezon mě tým vnímá dobře, mám určitou pozici. A v rámci kolektivu máme hodně pohodovou atmosféru!"

Reklama