Hlavní obsah

Jako stroj! Van der Poel rekordní sólo jízdou obhájil triumf na Paříž-Roubaix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve světě cyklistiky teď nemá žádnou konkurenci. Mathieu van der Poel suverénně ovládl slavnou klasiku Paříž-Roubaix. Na náročných kostkách v neděli zaútočil už 60 kilometrů před cílem a na jeho nástup nedokázal zareagovat nikdo ze soupeřů. Nizozemec Peklo severu absolvoval neskutečnou průměrnou rychlostí 47,8 kilometru v hodině, čímž o kilometr vylepšil vlastní rekord z loňska. Vidět byl i český cyklista Mathias Vacek, který pomohl týmovému parťákovi Madsi Pedersenovi ke třetímu místu.

Paříž-Roubaix ovládl znovu Van der PoelVideo: sntv

 
Článek

Peloton bez problémů zvládl kritizovanou prudkou šikanu před vjezdem na nejnáročnější kostkový úsek v Arenbergu 96 kilometrů před cílem. Tam potkal defekt jednoho z největších favoritů Pedersena, který následně musel měnit kolo a zpátky do skupiny největších favoritů ho táhl Vacek, který u Dána zůstal jako poslední z domestiků stáje Lidl-Trek.

Dlouhých 60 kilometrů před finišem zaútočil obhájce prvenství Van der Poel. „Nebyl to plán. Chtěli jsme ten závod udělat těžký. Věděli jsme, že to pro mě bude výhoda. Pak už jsem jel po větru, tak jsem tušil, že bude složité mě dojíždět,“ líčil v cíli 29letý rodák z Kapellenu.

Úřadující mistr světa jel své nejdelší sólo v kariéře, ale náskok začal bleskově navyšovat a bylo jasné, že pokud ho nepotká vážný pád, dojede si pro své druhé vítězství na Paříž-Roubaix.

„Tomuhle se těžko věří. Tým byl ještě silnější než loni, jsem hrdý na kluky. A šťastný, že jsem tenhle útok dotáhl do konce,“ radoval se Nizozemec, který slavil i před týdnem na klasice Kolem Flander. „To jsem byl na limitu, teď jsem si mohl vítězství opravdu vychutnat. Nemám slov, tohle bych si jako malý ani nevysnil,“ usmál se Van der Poel.

Na velodromu v Roubaix finišoval s náskokem rovných tří minut před tříčlennou skupinou pronásledovatelů. Radost týmu Alpecin-Deceuninck umocnil Jasper Philipsen, který ovládl sprint o druhou příčku před Pedersenem.

Mathias Vacek mohl být spokojený s odvedenou prací pro týmového kolegu, do cíle dojel na 43. příčce. Druhý český zástupce Pavel Bittner obsadil 29. pozici.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 259,7 km:
1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 5:25:58
2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
3. Pedersen (Dán./Lidl-Trek)
4. Politt (Něm./UAE Team Emirates) všichni -3:00
5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -3:15
6. Vermeersch (Belg./Alpecin-Deceuninck) -3:47
...
29. BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL) -7:00
43. M. VACEK (ČR/Trek-Segafredo) -7:22

Reklama