Hlavní obsah

Jako z hororu. Děsivý karambol zastínil průběh ženské Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova hororové scény přinesla pondělní druhá etapa premiérového ročníku Tour de France Femmes z Meaux do Provins. Necelých 30 km před cílem došlo v pelotonu k hromadnému pádu a v chaotické situaci jen zázrakem nedošlo k vážnému zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hororový pád na Tour de France FemmesVideo: sntv

 
Článek

Druhý díl ženské Tour de France poznamenalo několik pádů, které rozdělily peloton. A právě snaha o dotažení čela závodu nakonec vyústila v karambol, který nelze označit jinak než děsivý. Zhruba třicet kilometrů před cílem se několik závodnic z přední části pelotonu ocitlo na zemi a do statického hloučku zezadu v plné rychlosti najela Nicole Frainová.

Neřízený australský projektil tvrdě srazil na zem Martu Cavalliovou, které se původnímu pádu podařilo vyhnout, nemohla ale projet dál. Sama Frainová byla doslova katapultována ze svého kola a drsně přistála na asfaltu.

Obě závodnice se nicméně dokázaly ze srážky oklepat. Frainová naskočila na svůj bicykl a dala se do dalšího stíhání pelotonu, Cavalliová chtěla rovněž pokračovat, ale tým se rozhodl ji raději ze závodu stáhnout stáhnout.

„Chtěla pokračovat, nechtěli jsme si ale zahrávat s jejím zdravím. Cyklistika je součást našich životů, ale ne priorita. Proto odjela s týmovým lékařem na sérii vyšetření," uvedl Stephen Delcourt, šéf týmu FDJ-Suez-Futuroscope, za který Cavalliová jezdí.

„Atmosféra byla od začátku dost nervózní. Byl to druhý den premiérového ročníku ženské Tour a pro spoustu závodnic je tenhle závod velmi důležitý. Marta si přitom počínala hodně obezřetně, když se zezadu přiřítila soupeřka padesátikilometrovou rychlostí. Nemám k tomu víc co říct, takové obrázky nechcete vidět," dodal Delcourt.

Frainová se bezprostředně po závodu omluvila na sociálních sítích a osobně se spojila s Cavalliovou i vedením týmu FDJ. „Neřeknu vám, o čem jsme se bavily. Ale samozřejmě jsem se všem omluvila," řekla Australanka webu bici.pro.

Těsně před srážkou prý doufala, že ve snaze dohnat peloton najde ve skrumáží prostor k průjezdu. „Snažily jsme se s týmovou kolegyní z plných sil vrátit do hlavního pelotonu. Ona si najela doleva, ale pro mě už tam nebylo místo. Doufala jsem, že to zvládnu napřímo. Ty záběry jste ale asi viděli," říkala s lítostí Frainová. „Co se stalo rozhodně nebylo výsledkem záměru," doplnila devětadvacetiletá jezdkyně.

Reklama

Související témata: