Hlavní obsah

Karel Vacek se nakonec dostal na soupisku týmu Corratec a pojede poprvé Giro

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia pojede vedle Josefa Černého a Jana Hirta, kteří oblékají dres stáje Soudal Quick-Step, také další Čech Karel Vacek. Je ve finální nominaci týmu Corratec. Dnes ji stáj zveřejnila na svém webu. První ze tří Grand Tours v sezoně začne v sobotu.

Foto: Valentin Flauraud, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Vacek věřil, že se dočká prvního startu na některém ze závodů slavné trojkoruny. V původní výběru chyběl, ale nakonec se na Giru představí, a to jako nejmladší jezdec z osmičky v pozměněné nominaci. Doplňují ho zkušený Valerio Conti, Nicolas Dalla Valle, Stefano Gandin, Alessandro Iacchi, Alexander Konychev, Charlie Quarterman a Veljko Stojnič.

"Nominace probíhala dost zajímavým způsobem, protože ze začátku jsem nebyl vybraný z důvodu, že tým chtěl jezdit do úniků v rovinatých etapách, což nikdo moc nepochopil, protože rovinaté etapy jsou na Giru asi jenom tři. Definitivně se tým rozhodl v úterý večer," popsal dvaadvacetiletý Vacek v rozhovoru poskytnutém agenturou Sportegy, která ho zastupuje.

Rychle si pak zabalil věci a hledal letecký spoj do Itálie. "Ještě ve středu ráno jsem dodělával kolo a potom mě přítelkyně odvezla do Německa na letiště, odkud jsem letěl do Pescary. Ve středu odpoledne jsem dorazil do dějiště závodu. Bylo to na poslední chvíli, ale jsem samozřejmě rád, že pojedu," pochvaloval si Vacek.

Na tradiční podnik, který má před sebou letos už 106. ročník, se těší. "Čekám, že to bude obrovský závod. Nikdy jsem třítýdenní Grand Tour závod nejel. Není to jen o samotném závodu, je tady spousty věcí okolo, čím se liší od ostatních. Je tady tolik prezentací, dopingových kontrol před závodem, před etapou, po etapě, prohlídky, tiskové konference a tak dále," přiblížil Vacek.

Po zdravotní stránce se cítí dobře. "Mám sice lehčí alergii na seno a tak dále, ale ve fyzickém výkonu by mě to omezovat nemělo. Po Tour of the Alps jsem trochu ubral v tréninku. Nebylo to úplně ideální, protože jsem nevěděl, jestli Giro pojedu. Rozhodnutí nebylo na mně, takže jsem čekal... Na druhou stranu ale věřím, že se postupně během tří týdnů rozjedu a poznám nové fyzické a mentální možnosti. Uvidíme, jestli se dostanu do posledního týdne, ale věřím si," konstatoval Vacek.

V programu vyhlíží hlavně 15. etapu v Bergamu. "To je moje srdcová záležitost. Je to těžká etapa, mohl by odjet únik. Cíl je v Bergamu, kde jsem strávil významnou část mé kariéry a života. Těším se taky na časovku do vrchu, která je v plánu předposlední den a potom samozřejmě na Řím," prozradil.

Má ale i trochu obavy z dosud nepoznaného. "Těch strachů je hodně, ale snažím se na to nemyslet. Člověka může během tří týdnů potkat cokoliv. Nemoci, pády a všechno co k cyklistice patří. Snažím se ale myslet pozitivně a spíše se těším na nové výzvy," řekl Vacek.

Spokojený bude, když závod dokončí. "Kdybych se dostal do nějakého úniku, nebo zkusil zabojovat o etapu, tak to bude obrovský bonus. Pro mě bude ale obrovský úspěch, pokud Giro dojedu až do Říma," uvedl Vacek. "Každá dobrá etapa je na Giru vidět desetkrát více než na jiných závodech. Člověk má velkou motivaci a jeho kariéra může na závodě Grand Tour získat nový náboj. Největší závody na světě jsou závody možností a člověk se nesmí bát využít příležitost," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články