Hlavní obsah

UCI umožní návrat ruských a běloruských cyklistů s neutrálním statusem

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) na zasedání svého vedení rozhodla o návratu ruských a běloruských jezdců s neutrálním statusem do soutěží. Národní týmy ani stáje z těchto zemí nadále v závodech UCI startovat nemohou.

Foto: ČTK/Panoramic/Nico Vereecken

Ilustrační foto.

Článek

Cyklistická unie na svém webu uvedla, že se řídila doporučením Mezinárodního olympijského výboru z 28. března, jenž sportovní federace vyzval k umožnění návratu ruských a běloruských sportovců do soutěží.

UCI po loňském začátku invaze na Ukrajinu zakázala start národních týmů a stájí z Ruska a Běloruska a zrušila plánované akce v těchto zemích, na příklad v silniční cyklistice ale umožňovala s neutrálním statusem cyklistům závodit za zahraniční týmy. Nejznámějším ruským silničářem je Alexandr Vlasov, jenž je členem elitní stáje Bora-hansgrohe.

Ruští a běloruští cyklisté, kteří budou chtít aktuálně získat status neutrálních sportovců, o to budou muset UCI požádat. Podobně jako jiné federace si UCI stanovila několik podmínek, k nimž patří to, že žadatelé nesmí mít žádný vztah k ozbrojeným složkám, nesmí propagovat své země a nesmí aktivně podporovat válku na Ukrajině. V případě úspěchu žádosti se budou moci zapojit soutěží od 1. června.

V platnosti zůstane zákaz startu oficiálních národních týmů, cyklistických stájí, zákaz pořádání akcí UCI na území Ruska a Běloruska či sponzoring společností z těchto zemí.

Již dříve schválily návrat Rusů a Bělorusů olympijské sporty jako stolní tenis, šerm, moderní pětiboj, taekwondo, kanoistika či judo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články