Hlavní obsah

Kdybych mohl být sprostý, tak bych řekl, co jsem, láteřil zklamaný Štybar

Radek MalinaPrávo

Podruhé byl blízko triumfu na největší silniční klasice, podruhé se český cyklista Zdeněk Štybar musel při závodě Paříž–Roubaix spokojit s druhou příčkou. Stejně jako v roce 2015.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih cyklistického závodu Paříž - RoubaixVideo: sntv

 
Článek

V neděli po parádním představení spurtoval na legendárním velodromu z první pozice, ale v posledních metrech jej předstihl Belgičan Greg van Avermaet.

„Kdybych mohl být sprostý, tak bych řekl, co jsem... Zažívám obrovské zklamání. Byl jsem v pozici, z níž jsem mohl vyhrát," lamentoval Zdeněk Štybar po dojezdu pro Radiožurnál.

Štybar se v úvodu musel obětovat pro Toma Boonena, kolegu z týmu Quick Step Floors. Belgičan jel poslední závod kariéry. Jako první v historii mohl popáté vyhrát klasiku přezdívanou Peklo severu dlouhou 257 kilometrů.

„Od začátku to pro náš tým bylo těžké. Už po padesáti kilometrech byli tři kluci z chytání nástupů hotoví. Ten start byl vážně hodně těžký. Museli jsme se do toho zapojit s Mattem Trentinem a pomáhat, skákat do velkých skupin. Jeli jsme úplnou hranu a spotřebovali energii navíc," vysvětloval.

S přibývajícími kilometry bylo jasné, že Boonen konec kariéry triumfem nevyšperkuje. Ve finále vpředu zůstala skupina se Štybarem, olympijským vítězem Gregem van Avermaetem (BMC) a Nizozemcem Sebastianem Langeveldem (Cannondale). Štybar často udával tempo. Až když zbývalo posledních patnáct kilometrů, zůstával za dvojicí soků.

Vítěz se Štybara bál

„Pořád jsem měl v hlavě, aby nás dojel Tom. Až pět kilometrů před cílem jsem od týmu dostal svolení, že mohu jet na sebe. Je úplně něco jiného, když celý závod pomáháte a pak jste najednou krátce před cílem v situaci, kdy můžete vyhrát," říkal Štybar.

Na velodromu v Roubaix po absolvování jednoho kola došlo na taktické vyčkávání. Štybar v zatáčce zaútočil a měl relativně velký náskok. Ale na cílové rovince jej Greg van Avermaet předstihl. „Byl jsem hodně unavený a bál jsem se Štybara. Jel jsem sedmatřicetkrát některý z cyklistických monumentů, ale nikdy jsem neměl vše potřebné," zalykal se radostí vítěz.

Štybar jen zlostně pravou rukou třískl do řídítek a následně seděl na trávníku s hlavou v dlaních. „Možná jsem to mohl udělat jinak, ale sprint na velodromu člověk zažije jen tady. Mohl jsem počkat o padesát metrů dál, ale bylo to stejné riziko jako začít na sto osmdesáti metrech v zatáčce," promítal si český borec.

Letošní závod byl nejrychlejší v historii, 257 kilometrů zvládli nejlepší za 5:41:07 hodiny, tedy průměrnou rychlostí 45,2 km/h.

Reklama

Související témata: